Nemški socialdemokrati podprli vstop v veliko koalicijo

Nemški socialdemokrati so z veliko večino podprli vstop SPD v veliko koalicijo s konservativci (CDU/CSU) kanclerke Angele Merkel, s čimer se je odprla pot za njen tretji mandat na čelu vlade. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je prepričljivih 76 odstotkov članov SPD, ki so oddali glas, glasovalo za vstop v veliko koalicijo.

Odločitev velike večine članov SPD za veliko koalicijo je predsednik stranke Sigmar Gabriel po danes objavljenih rezultatih označil za mejnik. Po njegovih besedah se današnji dan ne bo zapisal samo v zgodovino socialne demokracije, temveč tudi v zgodovino Nemčije, saj da gre za dan, ki predstavlja praznik "medstrankarske demokracije". Gabriel se je tudi tistim, ki so glasovali proti vstopu v koalicijo, zahvalil za udeležbo.

CDU je medtem pozdravila odločitev članov SPD. Merklova je Gabrielu čestitala za uspešen izid glasovanja in se veseli sodelovanja v veliki koaliciji. Generalni sekretar CDU Hermann Gröhe je v imenu stranke dejal, da se veselijo, da bo lahko nova koalicija čim prej začela z delom. Po njegovih besedah je koalicijska pogodba dober temelj za prizadevanja, da Nemčija ostane uspešna država in da se bo Nemcem čez štiri leta godilo še bolje.

Podpredsednik SPD Olaf Scholz pa je dejal, da tako jasen rezultat glasovanja kaže na to, da večina članov SPD meni, da je koalicijska pogodba dober rezultat pogajanj. Dodal je, da ta prepričljiva podpora koaliciji krepi stranko.

Vodstvo SPD je sicer pričakovalo potrditev vstopa v koalicijo. Glasovanja se je udeležilo 370.000 od 475.000 članov, se pravi, da je bila udeležba skoraj 78-odstotna. Za veliko koalicijo je glasovalo 75,96 odstotka članov, proti 23,95 odstotka, okrog 32.000 glasovnic pa je bilo neveljavnih.

Nemčija bo dobila novo vlado pod vodstvom Merklove

Nemčija bo tako verjetno že naslednji teden dobila novo črno-rdečo vlado pod vodstvom Merklove, ki naj bi jo bundestag na položaj kanclerke vnovič potrdil v torek. Danes zvečer naj bi že bila znana porazdelitev ministrskih resorjev med strankami, šele v nedeljo pa bodo znana imena novih ministrov. Imenovanja in prisege ministrov bodo predvidoma sledili v torek.

Po pričakovanjih naj bi od 14 ministrstev vodenje petih pripadlo CDU, tri CSU in šest SPD. Nemški mediji so poleg že poročali, da bo finančni minister ostal Wolfgang Schäuble (CDU), Gabriel bo novi "super minister" za gospodarstvo in energijo, vodja poslanske skupine SPD v bundestagu Frank-Walter Steinmeier pa bo znova zunanji minister. Ta položaj je zasedal že v času prve velike koalicije pod vodstvom Merklove pred štirimi leti.

Dosedanja ministrica za delo Ursula von der Leyen (CDU) naj bi nekoliko presenetljivo prevzela obrambni resor, s čimer bi postala prva ženska na tem položaju. Prvotno so nekateri mediji ugibali, da bi lahko postala nova notranja ministrica.

Računovodja SPD Barbara Hendricks naj bi vodila ministrstvo za okolje, generalna sekretarka socialdemokratov Andrea Nahles naj bi prevzela ministrstvo za delo in socialne zadeve, podpredsednica SPD Manuela Schwesig bo zadolžena za družinsko ministrstvo, dosedanji gospodarski minister zvezne dežele Posarje Heiko Mass pa naj bi vodil pravosodno ministrstvo.

Kar se tiče drugih ministrskih položajev, pa mediji ugibajo, da bo Gröhe nov zdravstveni minister, dosedanji obrambni minister Thomas de Maiziere (CDU) naj bi zasedel notranje ministrstvo, generalni sekretar CSU Alexander Dobrindt pa prometni resor.

Deli novico: