NEMŠKA LITERATURA V KOPRU: ZRS prejel 100 knjig poezije in literature (FOTO)

Koper

V Centru humanističnih znanosti ZRS Koper se je v organizaciji Inštituta za filozofske in religijske študije ZRS Koper predvčerajšnjim odvijala slovesnost 'Nemška literatura v Kopru'. Dogodek je bil posvečen prejemu donacije knjig iz zbirke pokojnega para – dveh proučevalcev nemške klasične poezije in literature iz Weimarja – Edith in Horsta Nahlerja.

Donacijo 100 knjig sta po posredovanju dr. Geralda Hühnerja iz zavoda Discimus Lab (Videm pri Ptuju) sprejela predstojnik Inštituta za filozofske in religijske študije ZRS Koper prof. dr. Lenart Škof ter vodja knjižnice ZRS Koper Peter Čerče, dogodek pa sta poleg vodstva ZRS Koper s svojo prisotnostjo počastili kulturna atašejka nemškega veleposlaništva gospa Julia Neblich ter direktorica Goethe-Instituta v Sloveniji dr. Alix Landgrebe.

Predajo obsežne donacije knjig sta pospremila dva dogodka: predavanje filozofa in literarnega komparativista dr. Alberta Parisija z Inštituta za filozofske in religijske študije ZRS Koper o dihu in vetru v nemški klasični in moderni poeziji ter predstavitev dveh nedavno izdanih knjig raziskovalcev ZRS Koper v nemškem jeziku – delo 'Mussolini und Hitler in den Kirchen des slowenischen Küstenlandes' prof. dr. Egona Pelikana ter delo 'Antigones Schwestern: Über die Matrix der Liebe' prof. dr. Lenarta Škofa.

"V času, ko smo v evropski bližini in po svetu priča neizmernemu nasilju in vojnam in ko tudi evropsko demokratično tradicijo marsikje vnovič ogrožajo politične in populistične sile, ki se napajajo tudi v izročilu preteklih nasilnih in uničujočih totalitarizmov, prav knjige predstavljajo vez sodelovanja med kulturami in narodi, poezija pa je tista zvrst, ki s svojimi sporočili še posebej zavzeto kliče k miru, sobivanju in povezovanju," je temeljno sporočilo dogodka povzel prof. dr. Lenart Škof.

????➡V Centru humanističnih znanosti ZRS Koper se je v organizaciji Inštituta za filozofske in religijske študije ZRS Koper...

Posted by Znanstveno-raziskovalno središče Koper on Srijeda, 17. januar 2024.