NEMEC HOJSU OČITA THOMPSONA, HOJS NEMCU CECO: Kaj predlagatelji interpelacije še očitajo notranjemu ministru?

Slovenija

Aleš Hojs za funkcijo ministra ni in nikdar ni bil primeren, je danes v predstavitvi zahteve za interpelacijo v imenu njenih predlagateljev poudaril Matjaž Nemec. Med drugim zato, je dejal, ker tepta človekovo dostojanstvo, s tem ko podpira posameznike, ki poveličujejo ustaštvo, policijo podreja stranki SDS, lastnemu narodu pa postavlja ograje. Notranji minister Aleš Hojs je v DZ v odgovoru na interpelacijo odločno zavrnil očitke.

Nemčeva predstavitev zahteve za Hojsovo interpelacijo

Poslanec SD je v imenu predlagateljic LMŠ, SD, Levica in SAB ministru očital tudi, da kljub opozorilom varuha človekovih pravic odreja legitimiranje ljudi, verjame obtožencu za organiziranje prostitucije prej kot policiji, odreja nezakonite vpoglede v tajne podatke ter namesto državnega tožilca usmerja policijo v postopkih, kot ugotavlja tudi Komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs), in to počne brez zakonske podlage, torej nezakonito.

Odločitev o možnosti koncerta Thompsona je tako po Nemčevih besedah le eden od razlogov za interpelacijo, z njo pa je državi "prostovoljno oziroma samovoljno zagotovil nečastno članstvo v združbi idej in ljudi, za katere poveličevanje ustaštva ni problem".

Med drugim je Nemec izpostavil, da je Hojs postregel s pritiski na strokovno in neodvisno delo policije in tožilstva. "Njegova toleranca do zakonodaje je nizka, do Franca Kanglerja pa zelo visoka. Tudi, ko se je Kangler odločil kar sam disciplinirati policiste, ki so zaradi prostitucije preiskovali njegovega prijatelja," je dodal.

"Brez slabe vesti" pa po Nemčevih navedbah preko spletnih omrežij tudi sporoča, kako naj se policija obnaša do miroljubnih ljudi, ki intimno izražajo svoje nezadovoljstvo do vlade. Tako so po njegovih besedah njegovi cilji jasni, med njimi pa je, tako Nemec, "popolna politična podreditev policije in Nacionalnega preiskovalnega urada".

Pri tem se je vprašal, ali je razlog morda v tem, "ker bi lahko preiskava pokazala na madžarski kapital sumljivega izvora za medije, ki širijo sovražni govor in lažne novice", med njimi tudi "medije, ki so tesno povezani z najbolj vidnimi člani SDS".

Prvi, ki bi moral biti na potezi, je po Nemčevem prepričanju predsednik vlade Janez Janša. A kot je uvodoma spomnil Nemec, se je ta odločil, da kuverte s Hojsovim nepreklicnim odstopom ne odpre, "preprosto zato, ker vsebina ne odgovarja njegovim osebnim in strankarskim interesom". Težava pa je, je dejal Nemec, da je Hojs pismo javno objavil, odločitev o nepreklicnem odstopu celotni slovenski javnosti sporočil na uradni tiskovni konferenci vlade. Odstopne izjave pa tudi ni nikdar preklical.

"Vse od nepreklicnega odstopa ministra Hojsa smo priča demonstraciji ignorance," je ugotavljal Nemec in dodal, da gre pri vladanju, ki ga od prevzema oblasti vsiljuje Janez Janša, za samovoljo, za brezbrižnost. "Do ustave, zakonov, resnice in dejstev, ljudi. Vsega, vseh in vsakogar, ki ne sodijo v enačbo Janeza Janše in njegove sle po oblasti."

Sodeč po dejanjih ministra Hojsa pa Nemec meni, da mu je bilo "zaupano mesto nosilnega stebra avtoritarne politike vlade Janeza Janše". Najbolj "zvest ambasador" Janševega načina dela je prav notranji minister, katerega delo govori "o nizu ekscesnih dogodkov", je menil Nemec. Do Janše pa je bil kritičen tudi zaradi njegove odsotnosti na današnji seji.

Hojsova obrazložitev odgovora na interpelacijo

Glede kritik o odpravi prepovedi koncerta pevca Thompsona je minister za notranje zadeve Hojs dejal, da je šlo strokovno odločitev uradnikov, pri kateri sam ni sodeloval. Ob tem je bil oster do stranke SD. Kot je zatrdil v svoji obrazložitvi odgovora na interpelacijo, ni podpisan pod noben dokument, da lahko Marko Perković Thompson nastopa v Mariboru. "Upam, da boste v današnjih sedemnajstih urah pokazali papir, kje je moj podpis," je pozval predlagatelje interpelacije LMŠ, SD, Levice in SAB. Ob tem je podprl uradnice na notranjem ministrstvu, ki so izdale odločbe. "Svoje sodelavce bom vedno vzel v bran, če bodo delali zakonito in pošteno," je dejal.

Ocenil je, da interpelacija sicer vredna branja. "Na 16 straneh interpelacije se predlagatelji ukvarjajo z ustaštvom. Petnajstim stranem je moč pritrditi, to so dejstva in jih je treba podpisati. Ustaštvo je zavržno," je poudaril. Ni pa po njegovem mnenju mogoče pristati na očitke predlagateljev, da je on tisti, ki bi vzpodbuja ustaštvo ali ga celo intimno podpiral.

Po njegovem mnenju ga želi opozicija, predvsem stranka SD, ideološko oblatiti. Po njegovih besedah je bil ob branju interpelacije osebno prizadet tako kot tudi njegova širša družina. Enega od njegovih stricev so namreč izdali med šolanjem v partijski šoli v Cerknem in ga ubili skupaj z drugimi partizani, drugi stric pa je bil zaprt na Golem otoku, ker ni želel ovajati ljudi, se je spominjal.

Hojs je večkrat poudaril, da je ustaštvo nesprejemljivo. "Ampak zame je nesprejemljivo tudi četništvo, posebej tisto, ki se je dogajalo na Hrvaškem v času tako imenovane domovinske vojne," je dejal in ob tem pokazal fotografijo poslanca SD Matjaž Nemca s srbsko pevko Ceco, nekdanjo ženo poveljnika paravojaških srbskih enot Željka Ražnatovića - Arkana.

"Žalostno se mi zdi, da živim v državi, ki smo jo skupaj izbojevali v letih od 1988 do 1991. Žalostno zato, ker so v njej še zmeraj ljudje, ki ne morejo iz svojih ideoloških okvirjev, ki političnim nasprotnikom podtikajo fašizme, nacizme in ustaštvo, ki se ne morejo argumentirano soočiti s problematiko ljudi danes in v prihodnje in ki še vedno podpirajo tiste, ko so našemu narodu naredili veliko gorja in veliko škode," je še dejal notranji minister iz vrst SDS.

Hojs je še ocenil, da gre pri interpelacijo očitno za predstavo za javnost. Prav tako se je uvodoma spraševal, ali gre za interpelacijo zoper njega ali zoper predsednika vlade Janeza Janšo, ki mu je Nemec v obrazložitvi interpelacije namenil precej kritičnih besed.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  18 .09. 2020 ob  13: 18
Ja Nemec in Ceca......... Kaj vse mu je delala. Kaj vse govorijo v Beogradu..... Bo?