NEMARNOST ALI PREMAJHEN EKOLOŠKI OTOK NA BELEM KRIŽU? Bodo prekrškarje lovili z video nadzorom?

Piran

Kosovni odpadki, električna oprema in zeleni rez pomešani z ostanki gradbenega materiala v prepolnih kontejnerjih je včerajšnja podoba ekološkega otoka na Belem Križu in v Strunjanu. V Okolju Piran pravijo, da se tako jasno izraža odnos občanov do okolja, sosedov, soseske in na splošno do kraja, v katerem živijo. A so se oglasili občani, ki problematiko očitno poznajo in na Facebooku se je med Okoljem Piran in njimi vnela zanimiva debata. Okolju Piran predlagajo precej striktne ukrepe.

Kot je zapisal eden od komentatorjev pod objavo Okolja Piran na Facebooku, je problem, ker je ekološki otok na Belem Križu premajhen in neprimeren za količino odpadkov, ki se tam nabere ob koncu tedna. Zato meni, da bi ga bilo bolj smiselno premakniti na skrajni desni del parkirišča, kjer bi ga morda lahko povečali z več kontejnerji, pa tudi vsem na očeh ne bi bil, kot je sedaj.

V Okolju Piran odgovarjajo, da je ekološki otok na Belem Križu največji v občini in po številu posod oziroma volumnu kar dvakrat večji od ostalih. Kar bi po njihovi oceni moralo več kot zadostovati za prebivalce Šentjan, ki poleg tega prejemajo še rumene vreče, namenjene odpadkom plastične in kovinske embalaže.

A kot navajajo komentatorji, na Beli Križ dovažajo smeti tudi iz drugih lokacij. Veliko smeti se nabere predvsem konec tedna. Med drugim predlagajo Okolju Piran postavitev video nadzora in izrekanje denarnih kazni.

S tem se v Okolju ne strinjajo, saj, kot pravijo, njihov interes ni kaznovanje ljudi, ampak doseči, da bi se ljudje naučili pravilno ravnati z odpadki. Čeprav po drugi strani priznavajo, da se stanje brez sankcij očitno res ne bo izboljšalo, saj so ljudje tako leni, da se jim ne ljubi odpadkov niti pospraviti v vreče, ampak jih samo pripeljejo in zmečejo na kup.

Kosovni odpadki, električna oprema, zeleni rez pomešan z ostanki gradbenega materiala, zabojniki prepolni stvari, ki ne...

Posted by Okolje Piran on Monday, March 29, 2021

Komentatorji še pravijo, da razumejo usmerjenost podjetja k ozaveščanju, a da se je do sedaj že neštetokrat izkazalo, da se ljudje naučijo šele takrat, ko jih udari po žepu. Za začetek predlagajo, da Okolje na lokacijo postavi svojega uslužbenca, ki bo ljudem pomagal pri odlaganju oziroma razvrščanju odpadkov. Po dveh tednih pa bi lahko uvedli denarne kazni in video nadzor.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
va cagar |  30 .03. 2021 ob  12: 59
ni problem v ljudeh ampak pri unih iz slovenije, smeti so samo ob koncih tedna ko pridejo pucat vikende, zeleni rez domačini zakurijo ali kompostirajo pa tudi parkirišče je neurejeno, prikolice za kolesa, kamiončki od zidarjev..
Cazzimperio  |  30 .03. 2021 ob  12: 45
Mi v Dragonji predlagamo, da se center za ravnanje z odpadki preseli na lokacijo Beli križ.
Bomo mi s podeželja raje vozili odpadke k vam.............