NEKOLIKO DRUGAČEN ZAČETEK NOVEGA ŠTUDIJSKEGA LETA: Na primorski univerzi pripravili sprejem za dekane (FOTO, VIDEO)

Koper

Na višješolskih in visokošolskih zavodih se je z današnjim dnem pričelo novo študijsko leto, ki pa bo zaradi covida-19 precej drugačno. Svoja vrata so tako danes odprle tudi fakultete Univerze na Primorskem. Namesto tradicionalnega "pozdrava brucem in bruckam" so dopoldne v atriju Fakultete za humanistične študije pripravili sprejem za dekane fakultet in predstavnike študentov.

Letošnje študijsko leto bo zaradi epidemije novega koronavirusa in preventivnih ukrepov precej spremenjeno, a kljub temu se ga na Univerzi na Primorskem (UP), kjer so posrkbeli, da bo le-to kar se da varno, zelo veselijo.

"Na Univerzi na Primorskem smo nestrpno pričakovali začetek novega študijskega leta, četudi bo to leto, ali pa vsaj prvi semester, potekalo nekoliko drugače, delno na klasičen način, delno na daljavo, se veselimo, da bo tako predavalnice kot ulice naših obmorskih mest ponovno napolnila mlada ustvarjalna energija," je na današnjem sprejemu povedala rektorica UP dr. Klavdija Kutnar.

Z zadovoljstvom je izpostavila, da se število študentov na fakultetah primorske univerze vztrajno veča: "Beležimo lep porast števila študentov." Natančni podatki za študijsko leto 2020/21 bodo znani konec meseca, je pa Kutnarjeva namignila, da se število študentov na UP približuje 6000. Študentje prihajajo iz vseh slovenskih regij in tudi 48 drugih držav. Približno tisoč študentov je iz tujine, največ iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Italije in Hrvaške, prihajajo pa tudi iz ameriške in azijske celine.

15-odstotna rast vpisa

Prvi podatki o vpisu pa kažejo, da je UP dosegla pomemben razvojni dosežek. Tako je nanjo po prvih ocenah na dan 1. oktober vpisanih 5943 študentk in študentov, kar je 15 odstotkov več kot v študijskem letu 2019/2020. Od tega je 1401 študentk in študentov prvič vpisanih v 1. letnik prve stopnje.

Za študijsko leto 2020/2021 je UP razpisala 2759 vpisnih mest za vpis v 1. letnik za Slovence in EU državljane (prva stopnja 1578, druga stopnja 1055 in tretja stopnja 126 vpisnih mest) ter 497 vpisnih mest za državljane tretjih držav (nečlanice EU): prva stopnja 262, druga stopnja 184 in tretja stopnja 51 vpisnih mest.

Univerza na Primorskem je v novem študijskem letu uvedla tudi nekaj novosti na področju študijskih programov. Tako je prvič razpisan nov univerzitetni študijski program Socialna pedagogika (Pedagoška fakulteta UP PEF) ter trije novi doktorski študijski programi tretje stopnje: Preventiva za zdravje (Fakulteta za vede o zdravju UP FVZ), Računalništvo in informatika (Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije UP FAMNIT) in Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja (Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije UP FAMNIT).

Na sprejemu tudi predstavniki obalnih občin

Današnjega sprejema so se udeležili tudi župani obalnih občin oziroma njihovi predstavniki. Župan Kopra Aleš Bržan je ob tej priložnosti spomnil, da se časi spreminjajo in da se je treba prilagajati tudi pri prenosu znanja. Ob tem pa prisotne dekane in dekanje opomnil: "Spomniti se moramo, da smo bili včasih tudi mi bruci. To je obdobje, ko se dogajajo revolucije pri vsakem posamezniku. Imejte v mislih tudi to, da se morajo novopečeni študentje prilagajati, tudi oni živijo burno obdobje, polno hormonov, ne samo črpanja informacij."

Izolski župan Danilo Markočič je izpostavil, da so študentje UP pravzaprav študentje širše regije, vseh istrskih občin. V izolski občini so še posebej ponosni na InnoRenew in Fakulteto za vede o zdravju. "Študentje bodo zdaj kopali po znanju, zato jim bom zaželel srečo na enak način, kot se zaželi rudarjem, ki gredo kopat rove. Srečno!" je vzporednico povlekel Markočič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija