NEKOČ SO MU REKLI MESTO ŠARMA: Danes se mu obeta nov rekord po številu umorov

Svet

Mestu Baltimore v ameriški zvezni državi Maryland se obeta nov rekord po številu umorov v letu dni. Policija je od začetka leta do torka v mestu s 600.000 prebivalci naštela 338 umorov. Leta 2018 jih je bilo 309, Baltimore pa je dosegel rekord leta 1993 s 353 umori, vendar je imel takrat malce več prebivalcev.

Krvavo je bilo še leta 2017 in 2015 s 342 umori in Baltimore ima tako na 100.000 prebivalcev okrog 57 umorov. Za primerjavo so v New Yorku z osmimi milijoni prebivalcev do 15. decembra našteli le 306 umorov.

Baltimora se je v preteklosti prijel vzdevek mesto šarma, kar pa ne velja več. Do leta 2015 je število umorov v mestu sicer upadalo, zdaj pa že peto leto zapored presega številko 300. Prelomnica bi naj bila smrt temnopoltega osumljenca Freddieja Graya, ki so ga policisti prevažali po mestnih luknjah v marici do onemoglosti in na koncu mu je odpovedalo srce.

SRBIJO PRETRESA UGRABITEV 12-LETNICE: Že teden dni v rokah posiljevalca, išče jo več sto policistov (VIDEO)

Več sto srbskih policistov v vseh vaseh okoli Knjaževca še vedno išče 12-letno deklico Moniko Karimanović in njenega ugrabitelja Ninoslava Jovanovića, ki je zaradi ugrabitev in posilstev v zaporu presedel že veliko let, znan pa je tudi po tem, da svoje žrtve ostriže.

Nato so v mestu izbruhnili protesti proti policijskemu nasilju, policisti so se užalili in manj aktivno posegajo v revne temnopolte predele mesta, kjer je veliko nasilja. V Baltimoru imajo pištole 13 ali 14 let stari najstniki, ki so premladi, da bi dojeli resnost zločinov.

Policijski komisar Baltimora Michael Harrison je julija objavil petletni načrt boja proti kriminalu, s katerim upa tudi na izboljšanje odnosov s skupnostjo. Zmanjšali naj bi čas odziva na prijave zločinov in dali prioriteto zločinom proti življenju in posesti. Za načrt je potreben denar, ki pa ga mesto nima.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija