NEKDANJI ZDRAVSTVENI MINISTRI V PORTOROŽU: Spregovorili so o največjih izzivih svojih mandatov

Piran

Trije nekdanji ministri za zdravje Dorjan Marušič, Tomaž Gantar in Janez Poklukar so na Zdravstvenem razvojnem forumu 2024 spregovorili o svojih ministrskih mandatih. Gantar in Poklukar sta izpostavila obdobje epidemije covida-19, vsi trije pa so spregovorili tudi o sodelovanju s takratnimi predsedniki vlade.

Od leve proti desni: Janez Poklukar, Dorjan Marušič in Tomaž Gantar

Gantar je kot odgovor na vprašanje, na kaj je najbolj ponosen v obdobju, ko je bil minister, izpostavil svoj zadnji mandat, ki je potekal v času epidemije covida-19. Takrat so z načinom organizacije dela uspeli dokazati, koliko sistem zmore, medtem ko so nekatere države "počepnile" pri organizaciji in zdravljenju težkih bolnikov.

Na vprašanje, na kaj bi najraje pozabil, pa je odgovoril, da mu je bilo najtežje, ko so se v delo na ministrstvu vmešavali tisti, ki zdravstvenega sistema niso razumeli. Dodal je, da ima minister za zdravje zaradi manjših parcialnih interesov velikokrat največjo opozicijo v lastnih vrstah.

Spopadanje z epidemijo je izpostavil tudi Gantarjev naslednik Poklukar, ki je hkrati spomnil tudi na slovensko predsedovanje EU, ki ga je označil za uspešnega. Marušič, ki se je spomnil številnih neprespanih noči, pa je dejal, da je ponosen, ker je v svojem mandatu uspel izpolniti obljubo in zdravstveni sistem predal v boljši kondiciji, kot ga je prejel.

Profesor na zagrebški medicinski fakulteti Stjepan Orešković, ki je vodil okroglo mizo, je ob odgovorih nekdanjih ministrov opozoril, da jasni indikatorji, ki bi po koncu mandata nekega ministra za zdravje povedali, kako je bil ta uspešen, niso na voljo. Po njegovem mnenju bi morali imeti vsaj 20 pomembnih indikatorjev, da ministru, ko konča mandat, lahko rečemo, "hvala, nikoli več" ali pa "prosim, daj še enkrat".

Orešković je nekdanje ministre za zdravje povprašal tudi glede sodelovanja s premierji, ki so v njihovih mandatih vodili vlade. Gantar je dejal, da se je takratna premierka Alenka Bratušek ukvarjala predvsem s finančno krizo. Sam pa v tistem času ni imel podpore koalicije, zato je odstopil, je dejal.

Marušič je pojasnil, da mu je takratni premier Borut Pahor dal veliko svobode. Imela pa sta različne poglede na reformo, saj Marušič reformi zdravstva nasprotuje.

Janez Janša pa je po besedah Poklukarja kot premier prisluhnil vsem zdravstvenim izzivom, še posebej v času epidemije. Za dosego cilja je moral pri njem nastopiti z dobrimi argumenti, a je nato Janša po Poklukarjevih besedah ukrepe tudi sam pomagal usklajevati s koalicijskimi partnerji in storil vse za izpeljavo dogovorjenega.

Vsi trije so izpostavili tudi zahtevna pogajanja s finančnimi ministri v svojim mandatih.

Drugi dan Zdravstvenega razvojnega foruma 2024 z naslovom Nadzor, avtonomija, odgovornost - pot do rešitev?, ki ga pripravlja Planet GV, je sicer posvečen tudi digitalni preobrazbi zdravstva ter kakovosti in vodenju v zdravstvu. Prvi dan foruma pa so se med drugim dotaknili nadzora in dostopnosti v zdravstvu ter košarice pravic.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  08 .03. 2024 ob  21: 18
Govna nesposobna!