NEKDANJI ZAPOSLENI PRI PILOTI KOPER USPELI: Novo podjetje jih mora vzeti na delo

Koper

Višje sodišče je v primeru petih nekdanjih zaposlenih v zasebnem podjetju Piloti Koper razsodilo, da se je zgodil prenos dejavnosti na javno podjetje Koprska pristaniška pilotaža (KOPP), to pa bo moralo posledično tudi prevzeti omenjene delavce, je pojasnil njihov odvetnik Boštjan Štrasner. Eno delavko mora KOPP že vzeti nazaj na delo.

Podjetje KOPP je dejavnost javne službe pomorske pilotaže v koprskem pristanišču po odločitvi vlade prevzelo maja 2020. Pred tem je to dejavnost skoraj 25 let opravljalo podjetje Piloti Koper.

Kot je pojasnil odvetnik Štrasner, ki je zastopal po dva pilota in voditelja čolna ter administratorko oz. vodjo procesov, so delavci v tožbi trdili, da je šlo za prenos dejavnosti na novoustanovljeno javno podjetje, ki bi moralo prevzeti tudi vse delavce. V KOPP so se temu upirali in trdili, da gre za povsem na novo vzpostavljeno dejavnost, sodišče prve stopnje pa je pritrdilo tožečim, da je šlo za prenos dejavnost in da mora zato KOPP prevzeti tudi vse delavce.

Temu stališču je zdaj pritrdilo tudi višje sodišče, in sicer je sodba pravnomočna v delu, ki se nanaša na to, da je šlo za prenos dejavnosti, "kar ima za posledico tudi prevzem vseh delavcev pod enakimi pravicami in z enakimi pogodbami, kot so jih imeli prej", je dodal odvetnik.

Razlike v statusu delavcev

Razlike so pri statusu posameznih delavcev. Za vodjo procesov je sodišče pravnomočno odločilo, da jo mora KOPP pozvati na delo in ji tudi priznati vse pravice za nazaj od maja 2020, bolj zapleten pa je položaj preostalih, je pojasnil Štrasner.

Dva pilota sta si v vmesnem obdobju našla zaposlitvi. Sodišče prve stopnje jima je priznalo obstoj delovnega razmerja za čas brezposelnosti, ne pa tudi za čas, ko sta bila zaposlena drugje. Poleg tega je sodišče zavrnilo njun zahtevek, da ju mora KOPP pozvati na delo oz. je razvezalo njuno pogodbo o zaposlitvi z javnim podjetjem. Je pa višje sodišče sodbo v tem delu razveljavilo in vrnilo v ponovno presojo.

Podoben je položaj obeh voditeljev čolnov, kjer bo prvostopenjsko sodišče o njuni reintegraciji prav tako ponovno odločalo. Kot je ocenil Štrasner, pa je glede na stališče višjega sodišča jasno, da bo prvostopenjsko sodišče v ponovljenem postopku ugodilo zahtevam po reintegraciji na delovno mesto.

Sodišče mora po njegovih besedah glede četverice delavcev zgolj raziskati, "kaj je bilo z njihovimi zaposlitvami po tem, ko so pri prejšnjem delodajalcu dobili odpoved, da bo vedelo, koliko plač in kaj jim mora plačati novo javno podjetje".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija