NEGOTOVOST OBALNIH KATOLIŠKIH IN PRAVOSLAVNIH DUHOVNIKOV: Verski obredi že do sedaj pod strogimi pogoji, kaj bo odločil NIJZ?

Koper

Novi ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa, ki so danes stopili v veljavo, seveda posegajo v vsakdanje življenje ljudi in ga spreminjajo. Po nekoliko bolj sproščenih poletnih dneh se je treba ponovno prilagoditi novim pravilom in verski obredi niso pri tem nobena izjema.

Nova pravila določajo, da se lahko zbere na enem mestu največ 10 ljudi. Prireditve, ki se jih udeleži več kot 500 ljudi, pa se lahko izvedejo samo, če jih odobri Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Predvsem verniki se zdaj sprašujejo, kako bodo v bodoče potekali verski obredi.

Kot je povedal koprski stolni duhovnik Primož Krečič, je včeraj še povsem običajno maševal. Zdaj pa čaka nova navodila, ki mu jih bo posredovala škofovska konferenca. "Kar bodo sporočili, bomo upoštevali," je dejal Krečič in opozoril, da je treba biti pripravljen, da bodo v primeru morebitne razglasitve pandemije ponovno prepovedani vsi verski obredi.

"Kar se glede na trenutne razmere lahko zgodi zelo hitro." Kot poudarja, je bila disciplina pri vernikih že do sedaj zelo velika. "Držijo se predpisane razdalje, nosijo zaščitne maske. Duhovnik obhaja z masko. Pred obhajilom, ki poteka samo na roke, si te razkuži. Je že zdaj zelo strogo," razlaga Krečič.

Enako zatrjuje piranski duhovnik Zorko Bajc: "Dokler ne dobimo novih navodil od škofovske konference, bomo maševali upoštevajoč do sedaj zapovedane ukrepe. Pri obredih se držimo določene varnostne razdalje, obvezna je uporaba mask in razkužil ..." 

V negotovosti je tudi paroh srbske pravoslavne cerkve v Kopru Tomo Ćirković.

"Tudi mi čakamo odločitev NIJZ. Pričakujemo jo že danes. Je pa res, da se stvari zelo hitro lahko spremenijo," je povedal Ćirković za naš portal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija