NEDOVOLJENO GRAFITIRANJE NA OBALI: So tudi vam vandali s spreji 'popackali' hišo?

Koper

Medtem ko nas je nekaj bralcev opozorilo na porast nedovoljenih grafitov na pročeljih hiš v starem mestnem jedru Kopra, na koprski policijski upravi pravijo, da so letos prijeli le eno prijavo o "grafitiranju". Da se s tovrstno problematiko ne srečujejo, so nam sporočili iz Izole in Pirana, sicer pa področje urejata zakon o varstvu javnega reda in miru ter kazenski zakonik, storilca lahko doleti zajetna globa ali celo zapor do dveh let.

Grafiti brez kakršne koli dodane vrednosti kazijo tudi garažno hišo v Prisojah.

Na policijski postaji Koper so letos marca prejeli prijavo o "grafitiranju", ko je občanka naznanila porisano fasado z grafiti na Zlatičevi ulici v Kopru. Storilca niso izsledili, ostalih prijav grafitiranja po fasadah ali drugih objektih pa na policiji niso prejeli. Po objavi našega članka o grafitih, ki so se pojavili v središču Kopra, smo sicer prejeli še nekaj fotografij, ki pričajo o pojavu, na večini gre za enak podpis "umetnika", tokrat na garažni hiši v Prisojah.

"Policija obravnava vsako prijavo tako, da se glede na vsebino in način pisanja grafitov loti ugotavljanja, če gre za prekršek ali kaznivo dejanje. Policisti ob vsaki prijavi opravijo ogled kraja, zbirajo obvestila in zavarujejo morebitne sledi," opisujejo na koprski policijski upravi.

Fotografije grafitov, ki kazijo fasade hiš v mestnem jedru Kopra.

Zakon veleva, da kdor piše ali riše po zidovih, ograjah ali drugih javno dostopnih krajih, razen krajih, kjer je to dovoljeno, se kaznuje z globo 208,65 evrov, posebna kategorija pa je dejanje, storjeno z namenom vzbujanja narodnostne, rasne, spolne, etnične, verske, politične nestrpnosti ali nestrpnosti glede spolne usmerjenosti, za katero se storilec kaznuje z globo najmanj 834,58 evrov. V kolikor nekdo tujo stvar poškoduje, uniči ali napravi neuporabno, pa se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let.

Kot pojasnjujejo v koprski mestni občini, se zavedajo, da je grafitiranje ena od oblik umetniškega izražanja in sestavni del urbane kulture, zato so temu pred leti namenili stene v dveh občinskih podhodih, ki so jih mladi umetniki poslikali v okviru projekta, s katerim bodo nadaljevali tudi v prihodnjih letih.

Občina Koper: toleranca do tovrstnega vandalizma je ničelna

"Sicer pa velja za grafitiranje, kot obliko vandalizma, ničelna stopnja tolerance. Avtorji grafitov se očitno ne zavedajo, da s svojim ravnanjem uničujejo bogato kulturno dediščino mesta, na katero bi morali biti vsi izredno ponosni," pravijo na koprski občini in dodajajo, da občinski inšpektorat in policija obravnavata vsako prijavo in že na kraju dogodka ugotavljata, ali gre za prekršek ali kaznivo dejanje. Nastalo škodo zaradi grafitov poskušajo sanirati v najkrajšem možnem času, posebej ko gre za sovražni govor. Grafite odstranjuje Marjetica Koper.

"Grafitov ne pleskamo, temveč jih odstranjujemo s peskanjem, paro in biološko razgradljivimi geli, ki v najmanjši možni meri poškodujejo poslikane stenske površine. Po uspešni odstranitvi grafitov po potrebi obnovimo barvo na pročeljih objektov," so še povedali na koprski občini. 

Na piranski občini so pojasnili, da pojava ne zaznavajo. "Naše občinsko redarstvo ni v zadnjih časih prejelo prijav za tovrstne kršitve Zakona o varstvu javnega reda in miru," pravijo v tamkajšnji službi za odnose z javnostmi, kjer dodajajo, da globo za kršitelje, ki pišejo ali rišejo po pročeljih stavb, zidovih in ograjah, v višini 209 evrov lahko izreče tako policija kot občinsko redarstvo.

Tudi v Izoli pravijo, da njihovi redarji opravljajo dnevne oglede starega mestnega jedra in niso zaznali nobenih novo nastalih grafitov na fasadah stavb. "Tudi s strani stanovalcev starega mestnega jedra nismo prejeli nobene prijave o kakršnem koli tovrstnemu dejanju," dodajajo na izolski občini.

Prav v Izoli so se pred dnevi soočali z uničenimi poslikavami transformatorskih postaj, ki so bile sicer dogovorjen projekt tamkajšnje navijaške skupine Ribari. "Grafiti so ulična umetnost, ki se je v Izoli pojavila že v času Združenih iger narodov, ko so udeleženci porisali zidove na območju nekdanje tovarne Argo. Glede na to, da bodo Ribari v prihodnjem letu praznovali 30. obletnico delovanja, je Občina Izola podprla njihovo pobudo o poslikavi trafopostaj," pravijo na občini in dodajajo, da navijači izkazujejo pripadnost mestu in športu ter niso v nobenem pogledu žaljivi do nikogar. "Iz tega razloga Občina Izola obsoja akt vandalizma, ki se je izkazal kot uničenje grafitov ter obsoja vsakršno nestrpnost med ljudmi," še pravijo.

Kot so pojasnili na izolski občini, v konkretnem primeru občina nima pristojnosti, saj je do vandalizma prišlo na zasebni lastnini. "V preteklosti, ko je šlo za podobne akte vandalizma na objektih v lasti Občine Izola, je bila podana ovadba, a organi pregona niso nikoli našli storilca," opisujejo, medtem ko informacije, da je v primeru Ribarjev zadevo skupina navijačev rešila kar na lastno pest, ne komentirajo, saj z zadevo niso seznanjeni.

V koprski občini so ravno konec julija objavili razpis za dodelitev proračunskih sredstev za obnovo fasad in streh, razpis je od prejšnjega tedna zunaj tudi v Piranu. Tudi v Izoli so v preteklosti tovrstni razpisi že bili, v letošnjem letu pa tega razpisa ni objavljenega. "Bo pa to eden izmed predlogov za umestitev v proračun za leto 2020. Ali bo do razpisa dejansko prišlo, pa zavisi od podpore s strani občinskega sveta, ki potrjuje proračun," so pojasnili na tamkajšnji občini.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  23 .08. 2019 ob  14: 24
Kot pri pravih kriminalnih dejanjih kot pri takih packarijah, je vse pogojeno z RAZISKANOSTJO teh dejanj. Če od 100 primerov ne primerjo nikogar, je to super stimulans za te barabe še vnaprej. Dvignite raziskanost kakor veste in znate, pač kamere na vse te točke, vsaj za nekaj časa, ... pa smo verjetno spet pri zakonih in podobno.