NE ZAUPAJTE NEZNANCEM! Policisti opažajo večanje števila drznih tatvin iz hiš

Kronika

Ljubljanski policisti opažajo več drznih in pretkanih tatvin iz hiš. Storilci oškodovance zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Ljudje so še vedno zelo zaupljivi do neznancev. Zato svetujejo večjo previdnost, neznancev pa naj občani ne vabijo v prostore. Opozarjajo, da je treba hiše zaklepati.

Storilci žrtev zamotijo s pogovorom, predstavijo se kot serviserji, uslužbenci elektro službe, ki si ogledujejo teren, ali pa pojasnijo, da odkupujejo staro železo ali opravljajo sanacije. Na ta način žrtev zvabijo iz ali od hiše, da je nimajo več pod nadzorom. Nepozornost žrtve izkoristijo drugi storilci, ki v tem času vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo denar oziroma nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki pa je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Žrtve so predvsem starejši občani.

Občanom svetujejo, da naj imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi stopijo samo za vogal. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb, na oblačila, govor in posebnosti ter vozilo, s katerim so se pripeljali.

Če pa občani postanejo žrtev kaznivega dejanja, policisti priporočajo, naj takoj obvestijo policijo na telefonsko številko 113 ali obvestijo najbližjo policijsko postajo.

V zadnjem času se namreč ponovno povečuje število tovrstnih tatvin.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija