NE VONJATE TEH DVEH SESTAVIN? Mogoče imate koronavirus

Trendi

Eden izmed simptomov, ki se pojavijo pri obolelih za covidom-19, je izguba vonja in okusa. Po podatkih Univerzitetnega medicinskega centra Vanderbilt je bil to pri približno 25 odstotkih obolelih za koronavirusom prvi in edini znak, da je nekaj narobe. Ali ste okuženi s koronavirusom, lahko na enostaven način preverite kar sami doma.

Ker ta simptom lahko kaže na covid-19, je bila izvedena študija, v kateri so preiskovanci poskušali zaznati določene vonjave. Raziskava je bila izvedena v Indiji in raziskovalci so ugotovili, da oboleli za covidom-19, ki so izgubili okus in vonj, ne morejo vohati mete in kokosovega olja.

Raziskovalna skupina je pregledala skupno 25 dišav, na koncu pa jih je za eksperiment izbrala pet, ki so bili udeležencem najbolj znani: kokosovo olje, kardamom, koromač, poprova meta in česen. Nato so dišave ocenili na podlagi moči in znanja ter razvili komplet za testiranje prototipov, ki so ga ljudje zlahka uporabili tudi v svojem domu.

Ugotovili so primanjkljaj vonja pri približno 50 odstotkih asimptomatskih pacientov, pozitivnih na covid. Od petih vonjav sta bila poprova meta in kokosovo olje najpogosteje napačno identificirana, ali pa jih oboleli bolniki niso mogli zaznati.

"Test bi lahko bil ena od predhodnih metod testiranja, skupaj z infrardečo termometrijo na vstopnih točkah bolnišnic, javnih in zasebnih pisarn, trgovin in drugih javnih krajev, da bi imeli varen kordon," so povedali raziskovalci. Dodali so, da to ni brezhibna rešitev, vendar lahko ljudem pomaga uganiti, ali potrebujejo dodatna testiranja.

Ta test lahko opravite tudi v svojih domovih. Če teh dveh sestavin nimate, lahko enako poskusite s kavo in česnom. Če se torej sprašujete, ali imate koronavirus, se odpravite v kuhinjo in povohajte ti dve stvari.

Poleg teh dveh sestavin, jih obstaja še nekaj, ki bi vam lahko nakazale, da je nekaj narobe. Če se stuširate, a šampona ne vonjate, to ni dober znak. Poleg tega, če ste popolnoma zdravi, bi morali vsekakor zaznati vonj limone, pomaranče ali limete, piše BestLife.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija