NEMŠKO GOSPODARSTVO VSE BOLJ NA KOLENIH: V tovarnah avgusta občuten padec naročil

Svet

Obseg naročil v nemških tovarnah se je po prvih podatkih nemškega statističnega urada Destatis avgusta skrčil precej bolj od pričakovanj. Glede na julij se je po sezonsko prilagojenih podatkih znižal za 2,4 odstotka, medtem ko so analitiki napovedovali 0,5-odstotni padec. Padec statistiki pripisujejo predvsem visokim cenam energentov.

"Vojna v Ukrajini in visoke cene energije imajo posledice v nemški industriji," so ob objavi statističnih podatkov zapisali na nemškem gospodarskem ministrstvu.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, statistika naročil v tovarnah običajno nakaže obseg industrijske proizvodnje.

Dobra novica je, da je Destatis izboljšal podatke za julij. Naročila v tovarnah so se po popravljenih podatkih julija okrepila za 1,9 odstotka, medtem ko so statistiki sprva poročali o 1,1-odstotnem padcu. Napačno oceno so pripisali predvsem velikim naročilom v letalski industriji, od koder so jim podatke posredovali naknadno.

Nemško izvozno naravnano gospodarstvo je v zadnjih mesecih zaradi vojne v Ukrajini utrpelo močan udarec

Vojna je še poglobila težave v dobavnih verigah, hkrati pa cene energentov pognala v nebo. Prihodnje leto naj bi se nemški BDP skrčil za 0,4 odstotka, so prejšnji teden napovedali vodilni nemški gospodarski inštituti.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  06 .10. 2022 ob  13: 18
Vse po planu agende 2030