NE, URIN NE DELUJE: Katero je najboljše zdravilo pri ožigu meduze?

Zdravje

Kako si pomagati ob ožigu meduze? Znanstveniki so ugotovili, da je najboljša rešitev uporaba kisa v kombinaciji s toploto, medtem ko utegnejo druge rešitve za samopomoč, kot sta limonin sok ali pena za britje, opeklino še poslabšati.

Znanstveniki so v študiji objavljeni v reviji Toxins raziskovali, katero je najboljše zdravilo za ožig meduze. Zdravniki so dolgo časa svetovali izpiranje ožganega mesta z morsko vodo in hlajenje z ledom, vendar omenjena študija ugotavlja, da se ta metoda ne obnese tako dobro kot uporaba kisa.

Velikokrat slišimo, da je treba opeklino sprati z morsko vodo in nato z nje odstraniti ožigalke s predmetom, kot sta kamen ali kreditna kartica. Znanstveniki so v študiji ugotovili, da s tem samo povečamo pritisk na prizadeto mesto, kar povzroči povečano izločanje strupa.

Odstranjevanje ožigalk je varno šele po tem, ko opeklino speremo s kisom, saj slednji prepreči nadaljnje sproščanje strupa. Ko uspešno odstranimo ožigalke, na prizadeto mesto položimo toplotni obkladek ali ga namakamo v vroči vodi pri temperaturi 45 stopinj Celzija.

Katere metode ne delujejo?

Spiranje ožganega mesta z morsko vodo lahko stanje še poslabša, saj pospeši širjenje strupenih kapsul, ugotavljajo strokovnjaki. Podobno velja za uporabo hladilnih obkladkov ali mrzle vode, ki pospešujejo sproščanje strupa.

Na preizkusu je 'padla' tudi neslavna 'urinska' teorija, ki jo je popularizirala epizoda ameriške humoristične nanizanke Prijatelji. Študija namreč potrjuje, da uriniranje na mesto ožiga še poslabša opeklino. Tudi testiranje uporabe jedilne sode, pene za britje, mila, limoninega soka, alkohola in kole je prineslo zelo podobne rezultate.

Deli novico:

Jaz |  23 .07. 2018 ob  11: 15
uporabljam sodobikarbono, in deluje! Imam vedno s seboj na kopanju.