'NE UBIJTE ITALIJANSKE HRANE': Carina na parmezan, pršut in oljčno olje grozi sosedom

Svet

Italijanski kmetje so včeraj prosili ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea, naj ZDA ne uvedejo carin na lokalne produkte, kot so oljčno olje, parmski pršut in parmezan. Pompeo se je včeraj sicer mudil na obisku v Rimu, kjer se je med drugim sestal s premierjem Giuseppejem Contejem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pompea so pred predsedniško palačo sprejeli člani največjega italijanskega kmetijskega sindikata Coldiretti, ki so opozarjali na uvedbo carin. Med drugim so v rokah držali plakate z napisom "ne ubijte italijanske hrane".

Kasneje je novinarka Alice Martinelli zmotila fototermin Conteja in Pompea, ko je ameriškemu zunanjemu ministru ponudila rezino parmezana. "Imam darilo, premier že ve, o čem govorim," je dejala. "Je nekaj najboljšega, kar izdelujemo v Italiji, narejeno iz srca, zato upamo, da nam boste pomagali, ko ga boste odnesli gospodu Trumpu," je dodala.

Pompeo se je ob akciji le nasmehnil in predal paket Conteju, medtem ko so novinarko ven pospremili varnostniki.

Italijanska kmetijska ministrica Teresa Bellanova je opozorila, da izvoz italijanskih izdelkov v ZDA predstavlja deset odstotkov celotnega italijanskega izvoza. Povišanje carin bi po njeni oceni resno ogrozilo delovna mesta, podjetja in družine v Italiji.

Po poročanju medijev je Svetovna trgovinska organizacija odobrila uvedbo 7,5 milijarde dolarjev ameriških carin na evropski izvoz letno, še piše dpa.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  02 .10. 2019 ob  07: 52
Kaj češ s Trumpom je tako. Italijani si vsaj ne pustijo ukrast svoje hrane. Če bi Hrvatje dali ven kakšno kopijo Grana Padano, bi jih Italijani takoj napadli z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Mi smo pa šleve, Hrvatje izdelujejo kopije kranjske klobase, ukradli so nam teran, mi pa nič, kot da se nas to ne tiče.