NE SPREHAJALCI, NA OBALO SO ČEZ VIKEND NAVALILI DESKARJI: V Izoli bodo prepovedali vse športne dejavnosti na občinskih plažah

Koper

Minuli konec tedna navala na slovenske obmorske občine, pred katerim so posvarili pristojni, ni bilo. Kot ugotavljajo v posameznih občinah, so se ljudje v veliki meri držali navodil o prepovedi zbiranja in druženja. So pa v Izoli na vetrovno nedeljo opazili več deskarjev, zato bodo na občini prepovedali športne dejavnosti na občinskih plažah.

Uradni govorec kriznega štaba Jelko Kacin je v soboto namreč napovedal, da vlada za zajezitev širjenja koronavirusa pripravlja ukrep, po katerem bodo morali prebivalci ostati v svojih občinah. Ob tem je Kacin pozval ljudi, naj se ne zadržujejo v turističnih središčih, kar da še vedno opažajo v zadnjih dneh, kljub omejevanju gibanja na prostem.

V izolski občini so čez konec tedna poleg rednega nadzora glede prepovedi zbiranja in druženja na javnih površinah, ki ga izvajata tako policija kot občinsko redarstvo, na teren poslali tudi ekipo prostovoljcev, je pojasnil župan Danilo Markočič. Po njihovih ugotovitvah ljudje uredbo v kar največji meri spoštujejo, k čemur je po njegovem verjetno pripomoglo tudi vreme.

V nedeljo je namreč na Primorskem pihala močna burja. Zato pa so takšne razmere na območje izolskega Svetilnika pripeljale veliko ljubiteljev deskanja. "To nas je razžalostilo, prihajali so namreč z vseh koncev Slovenije in bilo jih je kar veliko," je ugotavljal župan.

Prav zato in z namenom omejitve širjenja koronavirusa so se na današnjem občinskem kriznem štabu dogovorili, da bodo izdali sklep, s katerim bodo prepovedali izvajanje športnih in podobnih dejavnosti na javnih površinah oz. plažah v lasti občine. Kršitelje bodo sankcionirali, obenem pa bodo tudi lastnike oz. upravljavce kopalnih površin ob morju povabili, naj prek nadzora preprečijo izvajanje takšnih aktivnosti, je dodal Markočič.

Bolj pridni v Piranu, v Kopru prijeli nekaj prijav 

Tudi v Piranu, najbolj turistični slovenski občini, so se ljudje v glavnem držali veljavnih omejitev. Pristojni so bili na obhodih, a je Portorož z izjemo kakšnega posamičnega sprehajalca v glavnem sameval, je ocenil občinski predstavnik za stike z javnostjo Bruno Kuzmin. K temu je morda pripomogla tudi vremenska napoved, ki je bila za nedeljo slaba.

V Piranu o morebitni prepovedi uporabe plaž zaenkrat ne razmišljajo. Po Kuzminovih besedah sta namreč vprašljiva tako zakonska podlaga za tak ukrep kot tudi izplen izvajanja nadzora v času, ko imajo občinski redarji že tako precej dela.

Tudi v Kopru so ta konec tedna v primerjavi s prejšnjim zaznali bistveno manj obiskovalcev iz drugih krajev Slovenije, a so kljub temu prejeli nekaj prijav krajanov, so pojasnili na mestni občini.

Nekaj več obiska so tako zabeležili na območju Podgorja, ki je izhodišče za vzpon na Slavnik, in v nekaterih drugih zalednih krajih, vendar je šlo v večji meri za posameznike oz. manjše skupine do treh oseb, ki so upoštevale priporočila o zagotavljanju razdalje ob morebitnem srečanju z drugimi.

Ob tem so na občini pozvali vse, ki imajo ob obali svoj drugi dom, da bo za vse bolj varno, če do nadaljnjega res ostanejo doma.

Sicer pa je Mestna občina Koper že minuli teden z odredbo prepovedala uporabo vseh javnih športnih površin v občini, veljati je začela tudi prepoved države o zbiranju in druženju na javnih površinah in krajih. Oba ukrepa sta bila med ljudmi dobro sprejeta. Glede na to, da je stanje na terenu obvladljivo in da zaenkrat zadostujejo ustna opozorila, o novih ukrepih za zdaj na občini ne razmišljajo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Koper |  24 .03. 2020 ob  16: 30
Vzamem besede nazaj.Piše.Imamo še vedno 12 okužb.
To najbrž pomeni,da se pridno držimo pravil.
Ko bi le tako ostalo,...
Koper |  24 .03. 2020 ob  15: 40
Danes,po novem sploh ne objavljajo števila okuženih po regijah.Napisali so samo da ima osrednja Slovenija spet največ okuženih.Nam samo mečejo pesek v oči in namerno skrivajo.Tudi zato,ker se Ljublančanom že vsi izogibajo.
Podatek bi morali vedet zato da ljudje vemo kako se to širi.
Če bojo skrivali bo samo še slabše.
Istriano |  24 .03. 2020 ob  09: 45
Ste se vprašali kdaj zakaj so že stari Rimljani poimenovali naše glavno mesto é mona?
Ištrijan |  24 .03. 2020 ob  09: 36
Naj že enkrat istrski župani sprejmejo skupni sklep, da Slovenci v Istri niso najbolj zaželeni! Sploh v tem obdobju! Tako nekako kot so na Bledu pozivali ljudi naj ne hodijo k njim...

Predvsem pa naj pošljejo na teren vse redarje, ki naj forešte napotija tam od koder so prišli. Najmanj pa naj redno obveščajo policijo, da se združujejo in da jih kaznujejo.

BARIKADO NA ČRNI KAL!!!!
vseved |  23 .03. 2020 ob  21: 11
Mejo na črni kal. Kdor ni tukaj rojen in nima staršev na obali, nima dostopa.
Koper |  23 .03. 2020 ob  16: 11
18
Kaj še čaka naša vlada?Kaj ne razumejo,da ti Slovenci ne upoštevajo nobenih pravil?Mi jih nočemo,Hrvati jih nočejo,...Kaj tem ljudem ni jasno?
Njihov stil življenia se razlikuje od našega.
Zdaj ko morajo bit malo s familjo doma jih hoče vse pobrat.Ma naj grejo k vragu.
Primorci bi v tem trenutku mogli pokazat kdo smo.
It na avto cesto in postavit betonske bloke.
Naj že enkrat ostanejo DOMA.
Naj razumejo,da ta njihova prepotentnost,objestnost in neupoštevanje pravil in ukazov ne spadajo v naše okolje in naše življenje.
Nobena šola jim ne pomaga.
Če si zabit,si zabit tako al drugače.