NE SAMO NA ČELU VOJSKE, TUDI NA ČELU POLICIJE IMAMO ŽENSKO: Tatjana Bobnar postala nova generalna direktorica policije

Slovenija

Vlada je danes na dopisni seji Tatjano Bobnar imenovala za novo generalno direktorico policije za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje. Mandat nastopi v sredo, ko bo na policijski akademiji v Tacnu tudi slovesnost.


Nova šefinja policije Tatjana Bobnar

Ob tem je vlada danes sprejela tudi sklep, da se Bobnarjeva z dnem imenovanja na položaj generalne direktorice policije imenuje v naziv glavna policijska svetnica. Kot so pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje, zakon o organiziranosti in delu v policiji v 47. členu določa, da generalnega direktorja policije imenuje vlada na predlog ministra, pri čemer se za postopek uporabljajo določbe zakona, ki ureja sistem javnih uslužbencev.

Po javnem natečaju za položaj generalnega direktorja policije na ministrstvu za notranje zadeve je posebna natečajna komisija izvedla postopek ugotavljanja strokovne usposobljenosti in primernosti kandidatov za ta položaj ter ugotovila, da je Bobnarjeva primerna kandidatka za položaj generalne direktorice policije. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je nato vladi posredoval predlog za imenovanje Bobnarjeve.

Premier Marjan Šarec

Šarec ponosen, da imamo na čelu vojske in policije ženski

Pred dobrima dvema mesecema, 4. oktobra, je vlada s položaja razrešila takratnega generalnega direktorja policije Simona Veličkega. Za vršilko dolžnosti so imenovali Bobnarjevo, ki je bila dotlej namestnica Veličkega. Razrešitev generalnega direktorja policije je vladi predlagal minister za notranje zadeve Poklukar. Ta sicer javno ni pojasnil, zakaj se je odločil za zamenjavo Veličkega, neuradno pa je bilo slišati, da gre za nekompatibilnost med njima.

Naklonjenost ženski na čelu policije kot tudi vojske je v nedavnem intervjuju za STA izrazil tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Kot je dejal na dan, ko je bila tudi na čelo vojske prvič imenovana ženska, generalmajorka Alenka Ermenc, je ponosen, da bosta tako na vrhu vojske kot policije ženski. "Obe sta izjemno sposobni, zelo predani svojemu delu in to je tisto, kar šteje," je dejal in dodal, da to kaže tudi, da kot družba postajamo zrelejši. Šarec je glede Ermenčeve in Bobnarjeve povedal, da ima dobro mnenje o njiju. "Moje osebno mnenje je, da je izjemno sposobna, da je, kolikor sem jo imel priložnost spoznati, izjemno sistematična in zna tudi dati povelje, kar je v hierarhični organizaciji, kot sta policija in vojska, pomembno," je dejal.

Bobnarjeva je napovedala, da bo ena od prioritet policije boj proti nasilju.

Kdo je Tatjana Bobnar?

Tatjana Bobnar, ki je zadnja dva meseca kot vršilka dolžnosti vodila policijo, bo v sredo nastopila polni mandat za vodenje modrih uniform. Bobnarjeva, ki je policiji zapisana že od leta 1993, kjer je kariero začela kot kriminalistka, je bila že pomočnica svojega predhodnika, Simona Veličkega, ter pred tem pomočnica direktorja PU Ljubljana. Bobnarjeva, rojena leta 1969, je z odliko magistrirala s področja kazenskega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani, s svojimi referati pa sodelovala na številnih usposabljanjih, posvetih, seminarjih, mednarodnih konferencah, navajajo na policiji.

V zasebnem življenju je mama študentke in do pojavljanja v medijih zadržana. V svojih nastopih, odkar vodi policijo, je med drugim opozorila tudi na širšo družbeno odgovornost policije kot institucije, ki si prizadeva zagotoviti varno življenjsko okolje vsem. Tako je med drugim napovedala, da bo ena od prioritet policije tudi v prihodnjih letih zavedanje pomena preprečevanja različnih pojavnih oblik nasilja, s posebnim poudarkom na nasilju med vrstniki. Skupaj z drugimi institucijami pa da si želijo spodbuditi celotno družbo k razmisleku in razumevanju, da so lahko tudi ravnanja, ki sicer po zakonu niso kazniva, kljub temu izjemno škodljiva. "Tudi takšna ravnanja moramo označiti kot nesprejemljiva," je dejala Bobnarjeva na nedavni delavnici o problematiki nasilja med vrstniki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija