NE SAMO DANES, VSE LETO: Bodite še posebej previdni v okolici šol in vrtcev!

Slovenija

Prvi šolski dan se bo danes poznal tudi na cestah. Da bo pot v šolo in domov varna, bodo na območju šol in vrtcev ter na šolskih poteh poskrbeli številni policisti, redarji in prostovoljci. Ob tem na policiji voznike opozarjajo, naj v bližini šol prilagodijo hitrost vožnje in naj bodo še posebej pozorni na prvošolčke.

Prvošolčki, teh je letos 20.840, bodo danes nase opozarjali z rumenimi ruticami, ki so zanje obvezne, v okviru akcije #VarnoVŠolo pa jih bo Javna agencija RS za varnost prometa skupaj s partnerji opremila tudi z rumenimi baloni, s katerimi želi izboljšati njihovo vidnost in prepoznavnost. V organizaciji ministrstva za zdravje, policije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, AMZS, nevladnih organizacij ter nekaterih medijev bodo danes potekale tudi aktivnosti za ozaveščanje javnosti o prepovedi kajenja v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb ter škodljivosti pasivnega kajenja.

Policisti napovedujejo, da bodo danes in v naslednjih dneh v bližini šol in na šolskih poteh poostreno nadzirali hitrost, uporabo varnostnih pasov, mobilnih telefonov in sistemov za prevoz otrok. Skupaj z zaposlenimi na Slovenskih železnicah bodo izvajali tudi poostren nadzor nad prepovedanim prehajanjem železniške proge in prečkanjem železniške proge na nivojskih križanjih.

V prometu bodo pozorni predvsem na opremljenost otrok z rumenimi ruticami in odsevnimi telesi v primeru teme ali ob zmanjšani vidljivosti. Voznike opozarjajo, naj še posebej prve dni šole, pa tudi čez vse leto, spoštujejo cestno-prometne predpise ter vozijo strpno in pazljivo. Šem posebej pozorni naj bodo na otroke in njihovo nepredvidljivost ter na vozišču ustavljena vozila za šolske prevoze otrok.

Starše oziroma skrbnike pa med drugim pozivajo, naj otroka seznanijo z najbolj varno potjo v šolo ter dosledno upoštevajo, da morajo imeti otroci na poti v vrtec in prvi razred osnovne šole ter domov spremstvo polnoletne osebe, razen če v šolo prihajajo v območju umirjenega prometa in v območju za pešce.

IPoP - Inštitut za politike prostora s partnerji pa ob podpori ministrstva za zdravje ob prvem šolskem dnevu opozarja na pomen hoje in kolesarjenja v šolo za zdravje otrok. Ob tem staršem predlaga, da svojim otrokom omogočijo hojo v šolo peš ali s kolesom, s čimer lahko na preprost način poskrbijo za zdravje in dobro počutje otrok.

Policija staršem in skrbnikom otrok svetuje, da ob začetku šolskega leta čim več časa namenijo prometno-varnostni vzgoji otrok, jih opozorijo na nevarnosti na šolskih poteh, na uporabo odsevnika oziroma kresničke ter rumene rutice, tako vzgojo pa naj obnavljajo tudi skozi celotno šolsko leto. Prav tako naj bodo tudi sami otrokom vzor in upoštevajo cestno-prometne predpise.

Starši in skrbniki naj tudi neposredno v prometu preverijo, kaj njihov otrok zna in zmore, ne samo na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu, pri čemer naj otrokom dovolijo, da samostojno sodelujejo v cestnem prometu šele, ko se prepričajo, da otroci razumejo nevarnosti in so seznanjeni s prometnimi razmerami.

Pri prevozu morajo otroke dosledno zavarovati z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažati z uporabo ustreznih zadrževalnih sistemov, ki veljajo za otroke, manjše od 150 centimetrov. Prav tako morajo svoja vozila parkirati pravilno, saj sicer ne samo ovirajo, pač pa tudi ogrožajo otroke, izogibajo naj se rabi mobilnega telefona med vožnjo, posebej pozorni pa naj bodo tudi pri vožnji mimo na vozišču ustavljenega vozila, ki je posebej označeno za prevoz skupine otrok in ima vključene varnostne utripalke.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  02 .09. 2019 ob  10: 29
Policisti bi morali biti pozorni predvsem na starše, ki vozijo svoje otroke v šolo z telefonom v roki!