NE POZABITE: Od danes tudi na Obali veljajo te omejitve!

Koper

Po četrtkovi objavi novih podatkov o pojavnosti aktivno okuženih na 100.000 prebivalcev se je tudi Obalno-kraška statistična regija, ki je bila doslej še edina obarvana oranžno, znašla na rdečem seznamu. To pomeni, da bodo od danes tudi tam zaprti lokali in obvezne maske na prostem. Še več omejitev pa se obeta v soboto.

Z v četrtek objavljenimi spremembami dveh odlokov bosta od danes sicer dovoljeni dostava hrane, pijač, zdravil in osnovnih življenjskih potrebščin ter sobna strežba tudi v času nočne omejitve gibanja med 21. in 6. uro. Prav tako nočna omejitev gibanja ne velja za potovanja oseb, ki so vstopile v državo z namenom tranzita čez njeno ozemlje v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Sloveniji.

Vlada je še bolj natančno opredelila tudi nabor ožjih družinskih članov, ki lahko potujejo iz regije skupaj, ko uveljavljajo izjemo, ki omogoča izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču. Kot navaja sprememba, velja izjema tudi za ožje družinske člane osebe, ki so zakonec, zunajzakonski partner, partner iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze in razvezani zakonec in partner, ki mu je s sodno odločbo prisojena preživnina, in njihovi starši, zakonski in nezakonski otrok, posvojenec in otrok, ki je z odločbo pristojnega organa nameščen v družino z namenom posvojitve, kadar potujejo skupaj. Ko gre za varstvo in pomoč osebam, pa to velja tudi, če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom.

Večje spremembe pa se obetajo čez vikend. Po napovedih premierja Janeza Janše bodo namreč v soboto za teden dni zaprli večino dejavnosti v državi v želji, da bi ustavili širjenje novega koronavirusa. Med drugim bodo ob nekaterih izjemah zaprti še hoteli in trgovski centri, vrtci, dijaški in študentski domovi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
va cagar |  23 .10. 2020 ob  09: 52
-2
Kot je na popoldanski novinarski konferenci povedal predsednik vlade Janez Janša, se Slovenija spet (deloma) zapira. S soboto tako stopajo v veljavo zaprtje gostinskih obratov,

to sem kopiral na 24 ur. kaj zdaj držijQuery112308558004400892383_1603439476292???
Drek |  23 .10. 2020 ob  09: 44
-4
Politika ni nekaj abstraktnega, politika odloča, kaj boste jedli oziroma ne boste jedli, pravi francoski pisatelj Édouard Louis.
Ima prav – politika ni nekaj abstraktnega, ampak ima čisto oprijemljive in dejanske posledice.
Politika se je odločila, da bomo imeli sproščeno poletje, in s tem tudi, da bo jeseni bistveno več okuženih.
Politika se je odločila, da ne bo pravi čas omogočila dela zdravnikom specializantom.
Politika se je odločila, da je bistven turizem.
Politika je sprejemala odločitve, ki se danes odražajo v številkah.
V vseh številkah, o katerih pišemo. To so odločitve politike, družba je – ker ima v odnosu do politike le omejeno moč – temu sledila. Moramo se spraševati o tem, zakaj smo politiki sledili, a kako se bomo kot družba vedli in kaj nam bo pomembno v tem letu epidemije, je določala politika.
Politika zdaj sporoča, da je najbolje, da kažemo drug na drugega s prstom.

Ne nasedimo ji še pri tem. To počne zato, da bi prikrila svojo odgovornost.
Tiramola  |  23 .10. 2020 ob  07: 50
Ne pozabite : od danes tudi v Istri veljajo omejitve. Lp