NE, NI LE POSLEDICA STRESA: Zanimivosti, ki jih o vas razkriva grizenje nohtov

Trendi

Grizenje nohtov se običajno začne v otroštvu. Mnogi ljudje, ki so to navado pridobili kot otroci, so jo v odrasli dobi prerasli, a za nekatere na žalost spremlja vse življenje in se je nikakor ne morejo znebiti. Ta navada, ki je lahko nevarna za zdravje, je najpogosteje povezana s stresom. Vendar lahko razkriva še mnogo več. Preberite in ugotovite, kaj o vas pove grizenje nohtov.

1. Mogoče ste perfekcionist

Glede na študijo, ima večina ljudi, ki grize nohte, perfekcionistično osebnost. Raziskovalci so anketirali skupino ljudi, od katerih jih je polovica imela to navado, polovica pa ne. Izkazalo se je, da so tisti, ki so grizli nohte, ljudje, ki se pretirano trudijo. To so ljudje z visokimi pričakovanji do sebe in drugih, ki stremijo k popolnosti oziroma stanju brez napak.

2. Pametnejši ste, kot si mislite

Ljudje, ki si grizejo nohte, so pogosto tisti, ki svojih nalog ne opravljajo z običajnim tempom. Številni ljudje si v trenutkih močne zbranosti, ko poskušajo rešiti težavo, običajno grizejo nohte. Gre za inteligentne ljudi s hitrejšim tempom življenja in višjimi zahtevami.

3. Morda vam je dolgčas

Dolgčas je lahko pomemben sprožilec grizenja nohtov. Čustvo dolgčasa je posebna oblika frustracije želje oziroma nezadovoljstva. Kadar se znajdemo v položaju, ko se dogaja nekaj, kar ni skladno z našimi željami, vendar nas ne ogroža, občutimo neprijetno čustvo, ki mu pravimo dolgčas. Ko grizenje nohtov postane navada, vam lahko pomaga na način, da vas okupira oziroma zamoti, ko vam je dolgčas, vendar to ni pravi način za reševanje frustracije oziroma nestrpnosti.

4. Morda niste zadovoljni sami s seboj

Grizenje nohtov je lahko navada, zaradi katere se ljudje začasno počutijo bolje. To navado imajo pogosto ljudje, ki so nezadovoljni sami s sabo in imajo velika pričakovanja. Kadar ne morejo doseči svojih ciljev, se pogosto počutijo razočarane in doživljajo občutek sramu. Ne pozabimo, da je bistvu vse okoli nas samo odsev odnosa, ki ga imamo sami s sabo. Če je v nas kaos, je vse okoli nas kaos, če je znotraj nas nezadovoljstvo, je okoli nas situacija, ki vsebuje in kaže to nezadovoljstvo. Zato je pomembno, da redno in vztrajno delamo na tem, da postanemo oziroma ostanemo sami s sabo kar najbolj zadovoljni.

5. Lahko je povezano s psihološkim problemom

Grizenje nohtov je lahko povezano z obsesivno-kompulzivno motnjo. Obsesije so vsiljive, nerazumne misli, neželene ideje in impulzi, ki se vedno znova pojavljajo v mislih osebe. Osebi se vedno znova in znova vsiljujejo moteče misli, kot so "moje roke so polne bacilov, moram jih oprati", "lahko sem pustil pečico prižgano, moram se vrniti in preveriti" … Kompulzije so ponavljajoči obredi, kot so npr. umivanje rok, štetje, preverjanje, kopičenje ali urejanje. Posameznik ponavlja ta dejanja večkrat dnevno, kar olajša tesnobo, čeprav le za trenutek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija