NE NASEDAJTE GOLJUFIVIM NAJEMODAJALCEM: To so nasveti, ki jih predlagajo na koprski policiji

Kronika

Včeraj smo objavili zgodbo o goljufiji z oddajanjem stanovanja v najem, v kateri je naša sogovornica izgubila denar, ki ga je kot aro dala domnevnemu najemodajalcu. Na koprski policijski postaji očitno tega primera ne beležijo, so nam pa danes pojasnili, da so prijavo na to tematiko nazadnje prejeli lani, ko je nekdo oddajal stanovanje v Livadah v Izoli. Vsem bodočim najemnikom svetujejo previdnost, dodali so tudi nekaj nasvetov, kako se zavarovati pred tovrstnimi goljufijami.

“Takrat je nekdo oddajal stanovanje v Livadah, oškodovanec mu je za najem dal avans v višini 500 evrov, kasneje pa do najema ni prišlo, saj je oškodovanec ugotovil, da stanovanje ni neznančevo. Šlo je za kaznivo dejanje goljufije,” lanskoletno prijavo opisujejo na PU Koper.

Policija svetuje previdnost

“Pomembno je, da še pred sklepanjem pogodbe o najemu in še pred izročitvijo are bodoči najemniki skrbno preverjio pravno stanje stanovanja. Od najemodajalca naj zahtevajo dokumentacijo, vpogledajo naj v vse razporožljive evidence, ki so dostopne tudi preko spleta (zemljiška knjiga, prostorski portal RS itd.) ter pri tem ugotovijo kdo je dejanski lastnik, ali je stanovanje obremenjeno s hipoteko in ali je stanovanje predmet sodnih postopkov,” svetujejo in dodajajo, naj najemna pogodba za stanovanje vsebuje bistvene sestavne dele, ki se jih najde na ustaljenih obrazcih, pri sklepanju pogodbe pa naj bodo prisotne priče.

Na policiji pojasnjujejo še, da v kolikor pride do lažne oziroma oddaje stanovanja, pri kateri najemodajalec zavrača vračilo are in je mogoče iz njegovega ravnanja ugotoviti, da je imel goljufiv namen že pred samim sklepanjem pogodbe oziroma pred sprejemom are, gre za znake kaznivega dejanja, ki ga je mogoče naznaniti na policiji. “Hkrati ob naznanitvi kaznivega dejanja lahko oškodovanec poda tudi premoženjsko pravni zahtevek zoper osumljenega. Oškodovanec naj ob naznanitvi kaznivega dejanja na policijo prinese vso dokumetacijo, ki se nanša na skepanje najemnine pogodbe,” so še dodali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Niki |  10 .06. 2019 ob  11: 52
Velja tudi priporočilo, kako se zaščititi pred lažnivimi iskalci stanovanj za najem: preverite identiteto in državljanstvo oz. uradni status tujca v SLO, zahtevajte potrdilo o zaposlitvi, ter dokazilo o finančni zmožnosti (nekateri imajo izvršbe na TRR in potem so problemi z plačilom). Ta potrdila zahteva tudi občina in v kolikor najemnik nima kaj skrivat ne bo problem, da se primerno predstavi in izkaže. Ne dovolite si, da oddate eni osebi potlej pa pripelje iz Kosova še 5 družinskih članov na račun pravice do združitve družine in vi jih morate sprejeti v stanovanje; ko pogodba poteče jih ne morete spravit iz stanovanja brez sodnega postopka, ki lahko traja tudi leto ali več, tudi, če vam ne plačujejo. Še več, lahko se vrnejo od koder so prišli, vam pustijo kup neplačanih računov in uničeno stanovanje. LASTNIKI previdno, OBALA je takšnih prezasičena!
Istriano |  08 .06. 2019 ob  07: 28
10
So tudi goljufivi najemojemalci, v 25 letih oddajanja sem doživel marsikaj. Ti ne plačajo položnice za 3-4 mesece in pobegnejo. Imaš veljavno pogodbo in redno plačuješ davke iz oddajanja, država pa nič. Ga ni urada, ki bi ti pomagal. Samo davke poberejo in potem nasvidenje.