NE LE UČNI PRIPOMOČEK, TEMVEČ ZGODOVINA SLOVENSKEGA POMORSTVA: V Portorožu predstavili istrsko plovilo topo (FOTO)

Piran

Ob zaključku projekta Mala barka 2 so danes v Portorožu tudi uradno predali namenu repliko tradicionalnega istrskega plovila - topa. Ob tej priložnosti sta direktor pomorskega muzeja Franco Juri in dekanja fakultete za pomorstvo in promet Elen Twrdy podpisala pogodbo o sodelovanju, na podlagi katere bo fakulteta upravljala s plovilom.

Kot je pojasnil Juri, sicer direktor Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran, je že v začetku projekta Mala barka 2 nastala zamisel o sodelovanju s portoroško fakulteto z namenom, da bi plovilo uporabili v pedagoške in didaktične nameneTwrdyjeva je izpostavila, da topo predstavlja posodobitev in povečanje njihove flote, poleg profesorjev in študentov pa ga bodo uporabljali tudi dijaki bližnje srednje pomorske šole, "da jim morje še bolj približamo, da morje še bolj vzljubijo".

Predavatelj na isti fakulteti Peter Vidmar pa je dodal, da ne gre le za didaktični pripomoček, ampak tudi za zgodovino slovenskega pomorstva: "Mislim, da je namen tega plovila tudi ta, da povemo, da je Slovenija pomorska država, da je sposobna plovila ne samo kupiti, ampak jih tudi izdelati, uporabljati na pravilen način in pokazati, da je pomorstvo pri nas živo."

Juri pa je navedel, da bodo s topom v prihodnje sodelovali tudi na regatah tradicionalnih bark in na protokolarnih prireditvah. V muzeju si poleg tega od piranske občine obetajo pomoč, da bi za novo plovilo čim prej dobili tudi privez v piranskem mandraču.

Repliko plovila je zgradila ekipa pod vodstvom Tomija Sinožića v okviru čezmejnega projekta ohranjanja pomorske dediščine severnega Jadrana Mala barka 2, ki sicer sodi v program Interreg Slovenija-Hrvaška.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija