NE LE DIJAKI, V ŠOLI SE BODO TESTIRALI TUDI UČENCI TRETJEGA TRILETJA OŠ: "Ni zadržkov, da ne bi mogli izvesti tega ukrepa v šolah"

Slovenija

Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci potrdil, da se bodo dijaki samotestirali v šoli. S samotestiranjem in poučevanjem o njem bodo začeli v petek, 16. aprila. V šoli se bodo samotestirali tudi učenci tretjega triletja, je dejal. Teste bo Slovenija nabavila iz skupnega razpisa EU.

Po besedah Poklukarja so se za samotestiranje dijakov v šoli odločili na podlagi predloga stroke in praks nekaterih tujih držav. "Tukaj ni zadržkov, da ne bi mogli pravilno in zadostno izvesti tega ukrepa v šolah. Pri tem pa je ključno, da dobre prakse učenci, dijaki in verjamem, da kdaj tudi študentje, prenašajo eden na drugega," je dejal.

V šolah se bodo testirali tudi učenci tretjega triletja osnovnih šol, a točnega dneva začetka iz ministrovega odgovora ni bilo mogoče razbrati. Po besedah ministra je model povzet po Avstriji, kjer se učenci prvega triletja testirajo doma, učenci drugega in tretjega triletja pa v šoli.

Po besedah ministra skušajo metodo te dni čim bolj predstaviti, zato verjame, da bo v naslednjih dneh in tednih dobila vedno več privržencev med učenci, dijaki ter njihovimi starši in učitelji. Testiranje bo prostovoljno. "Verjamem namreč, da smo zrela družba in da ni treba predpisovati tako pomembnih javnozdravstvenih ukrepov z dekretom," je dejal. Njihov namen je prebivalce izobraziti, da sami spoznajo, s katerimi ukrepi lahko pripomorejo, da bi vsi skupaj živeli čim bolj normalno kljub epidemiji, je dodal.

Testi, ki jih bo kupila Slovenija, so bili po besedah ministra izbrani na skupnem razpisu EU, na katerega se je Slovenija prijavila že lani. V kolikor se bomo družbeno odgovorno odločili, da tak princip samotestiranja uveljavimo tudi pri odpiranju drugih družbenih aktivnostih, denimo gospodarstvu, bomo korake nadaljevali tudi v tej smeri, je dejal.

O samotestiranju dijakov so predstavniki ministrstva za izobraževanje, ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje na virtualnem sestanku danes govorili tudi z ravnatelji srednjih šol.

Kot so po sestanku sporočili iz Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije, ravnatelji srednjih šol prostovoljno samotestiranje podpirajo. "Dijakom in staršem bomo posredovali pobudo in vse informacije, ki smo jih prejeli iz ministrstva za zdravje. Zaupamo jim in verjamemo, da bodo vsi zainteresirani samotestiranje odgovorno izpeljali v varnem domačem okolju in ob pozitivnem testu ravnali po protokolu," so zapisali.

Predsednica Društva ravnateljev srednjih šol, višjih šol in dijaških domov Nives Počkar pa je po sestanku povedala, da samotestiranje podpira, a nasprotuje temu, da poteka v šoli, saj da je zanj najbolj optimalno okolje doma.

Boji se, da se bo pri dijakih, ki bodo pozitivni in bodo morali domov, pojavila stigma. Prepričana je tudi, da bi bil odstotek dijakov, ki bi se odločili za samotestiranje, višji, če bi se lahko testirali doma.

Načrt po besedah Počkarjeve sicer predvideva, da bi se dijaki samotestirali enkrat na teden, po prihodu v šolo. Pred testiranjem bi šole pobrale njihova soglasja in jim razdelile teste.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  10 .04. 2021 ob  19: 50
-4
Pametna poteza. Naj se otroci sami odločijo , brez pritiska staršev.