NE LE BENETKE, TUDI DUBROVNIK V OMEJEVANJE TURISTOV: Ukinitev tretjine apartmajev in prepoved odpiranja novih

Svet

Mestne oblasti v Dubrovniku razmišljajo o prepovedi novih in ukinitvi 30 odstotkov obstoječih apartmajev, je za hrvaški portal Index potrdil dubrovniški župan Mato Franković. Uresničitev teh načrtov jim bo omogočil novi zakon o turizmu, ki bo na Hrvaškem začel veljati predvidoma v začetku naslednjega leta.

Hrvaška vlada je pred nedavnim sprejela načrt novega zakona o turizmu, ki ga mora sprejeti še sabor. Če bo zakon sprejet v predlagani obliki, bo enotam lokalne samouprave oz. mestom in občinam naložil obveznost sprejemanja načrta upravljanja z destinacijo in jim za to dal tudi širše pristojnosti.

Enote lokalne samouprave bodo po sprejetju zakona lahko sprejemale odločitve o omejitvi števila, vrste in kategorije turističnih in gostinskih objektov na svojem območju, odločale pa bodo tudi o višini turističnega ekološkega prispevka, ki ga predvideva zakon.

Lokalne oblasti bodo tako lahko prepovedale odprtje novih apartmajev in gostinskih objektov ter omejevale število turistov, ki bivajo na njihovem območju.

O omejitvi števila apartmajev že razmišljajo v Dubrovniku. Župan mesta je za Index ocenil, da morajo zmanjšati število ležišč v turističnem najemu za okoli 30 odstotkov. Poudaril je tudi, da apartmajev ne bodo zaprli čez noč.

"Pridobljenih pravic ne moremo ukiniti, dokler ne potečejo dovoljenja. Namen je prepoved novih apartmajev," je pojasnil Franković. Izpostavil je, da so v Dubrovniku samo v zadnjih treh letih dobili novih 4000 ležišč za oddajanje v najem.

"Če se bo število zasebnih namestitev povečevalo s takšnim trendom, bo prišlo do tega, da bodo posamezne stanovanjske zgradbe v celoti postale zgradbe za dnevni najem," je poudaril. "Če ne bomo ukrepali, mlada, visokoizobražena oseba, če nima česa naslediti, v Dubrovniku ne bo mogla imeti doma, si ustvariti družine. To je zame nesprejemljivo," je dodal.

V Dubrovniku je bilo ob začetku letošnje turistične sezone 3974 lastnikov zasebnih namestitev, ki so oddajali 15.996 ležišč. Skupaj s hotelskimi namestitvami je v Dubrovniku okoli 48.000 ležišč na 42.000 prebivalcev, kar po besedah dubrovniškega župana "ni normalno".

Novi zakon o turizmu po besedah ministrice za turizem in šport Nikoline Brnjac predstavlja "krono" reformnih prizadevanj, njegov cilj pa je med drugim zagotavljanje okvira za upravljanje razvoja turizma z vidika ohranjanja virov in okolja.

Sprejetje načrta upravljanja destinacije bo za lokalne samouprave zakonska obveznost. Načrt bodo na štiri leta oblikovale turistične zveze v sodelovanju z enotami lokalne in regionalne samouprave ter občani, podlaga zanj pa bo izračun sprejemnih kapacitet, torej to, koliko turistov lahko sprejme posamezna destinacija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  05 .10. 2023 ob  12: 29
Banda kriminalna.Lokalni šerif bo določil kdo bo lahko imel apartma za oddajanje in kdo ne !?
Zhe |  03 .10. 2023 ob  15: 13
Bravo Hrvaška! Upam, da bo tovrstna praksa prinesla pozitivne rezultate in da se bodo naši lokalni in državni politiki česa naučili. Tudi pri nas bi bilo potrebno očistiti stanovanjski fond ne-stanovanjske rabe, oz. povedano drugače -- apartmanizaciji vsega mogočega bi bilo potrebno postaviti jasne meje.

Od tega bi imeli več (skoraj) vsi:
- apartmaji načeloma ne prinašajo služb,
- apartmaji (v trenutnih razmerah) dvigujejo ceno stanovanj, saj za nakup tekmuje nekdo, ki v povprečju zasluži 1200€ na mesec (povprečna plača) in nekdo, ki zasluži 100-200€ na dan (lastnik apartmaja); kdo ima boljše nakupne pogoje, je jasno in kakšne so posledice je tudi jasno,
- apartmaji nižajo dodano vrednost hotelom, saj predstavljajo cenejšo alternativo hotelom (in tako imajo hoteli slabše pogoje za zagotavljanje služb za nedoločen čas), obenem pa lahko ustvarjajo gužvo na destinaciji, če jih je preveč (visoka obremenitev okolja z malo koristi za lokalne ljudi),
- apartmajski gostje imajo praviloma nižjo kupno moč kot hotelski gostje, prav tako si večkrat kuhajo sami -- manj denarja pustijo na destinaciji,
- ...

Obenem pa pregovorno dobra investicija v nepremičnine sploh ni tako dobra (cca 5% letni donos na dolgi rok), če jo primerjamo z alternativami (npr. investiranje v delnice ameriškega indexa S