NE KRADEJO MORJA, PRISPELE SO MLADICE BRANCINOV: Danes je v Portorožu veseli dan (FOTO)

Piran

Pri portoroškem skladišču soli je danes vzbudil veliko pozornosti poseben tovornjak in marsikdo se je spraševal, kaj se dogaja. Lani je namreč neznanec prijavil pristojnemu inšpektoratu, da tovornjak z italijanskimi registrskimi oznakami krade vodo iz morja. V Ribogojnici Fonda so imeli na račun tega kar nekaj težav, zato so letošnji prihod mladic brancinov posebej označili. "Za nas je to pomemben dogodek, ki se ga zelo veselimo, saj brez tega ni nadaljevanja našega dela. Bil je uspešen dan, ravno smo imeli na obisku novomeško gimnazijo, ki si je ves potek dela tudi ogledala," pravi direktorica Irena Fonda. Je pa koronakriza udarila tudi po njih, saj njihov posel občuti vse negativne posledice kot gostinstvo.

"Večina naših strank je zaprla vrata in vsem v našem sektorju se to močno pozna. Lani smo sicer delali dobro in smo glede prodaje presegli rezultate, vendar na račun tega, da smo pred leti povečali ribogojnico. Našim ribam pa nismo mogli reči, gremo na počitnice. Z delom in hrano za ribe se je nabralo veliko stroškov. Država je pomagala marsikomu, nam pa ni, ker so gledali samo na prihodke, ne pa tudi na odhodke in potrebe našega sektorja," Irena Fonda pojasnjuje, kako so prebrodili koronakrizo.

Več so prodali v trgovine, predvsem velikim trgovcem, kot je Spar. Njihov glavni trg je v Sloveniji, Italiji in Avstriji. "Trudimo se, da bi čim več prodali doma in tudi splošno vzdušje je temu zelo naklonjeno. Ljudje bolj gledajo, kaj je domače, kaj prihaja iz naših krajev, od tukaj. Če me kdo vpraša, kaj je pozitivna stran covida, je prav ta, da so se ljudje začeli zavedati, da je domače pomembno, da s tem podpirajo domače proizvajalce, dobijo pa tudi boljšo, bolj svežo, trajnostno pridelano hrano," pravi Fonda.

Novo generacijo mladic brancinov dobijo vsako leto. Letos jih bo tovornjak pripeljal sedemkrat: "Število prevozov je odvisno od tega, kako velike so ribice. Če so večje, moramo narediti več prevozov, da imajo med transportom v tovornjaku dovolj prostora."

Mladice nabavijo pri svojem poslovnem partnerju v Italiji, ki ima ribogojnico valilnico, kjer se ribice izvalijo iz jajčec in razvijejo do prve stopnje. Potem pridejo v Piranski zaliv. Mladice brancinov, ki so prispele danes, so stare od sedem do osem mesecev, dolge okoli pet centimetrov in tehtajo od pet do šest gramov.

Kot pojasnjuje Fonda: "Pri nas bodo štiri do pet let. Je pa potrebno zanje zdaj, v tej fazi bistveno bolj skrbeti, jih več hraniti, z njimi delati čim bolj nežno."

Ribogojnice občutijo vse posledice, ki jih občutijo gostinci. Fondovi se ukvarjajo tudi s turizmom, vendar je treba vedeti, da se za ogled ribogojnice odloči nekdo, ki ga to zanima. Bili so izbrani kot "Slovenia unique experience", edinstven ribji butik sredi morja v lasti družine biologov, ki so se odločili vzgojiti najboljšo ribo na svetu, brancina. Imeli so obiskovalce iz celega sveta, teh pa zdaj ni. A Fondovi ostajajo optimistični.

Njihova ribogojnica na najbolj južni točki slovenskega morja je edino območje, kjer najdemo tudi veliko prostoživečih rib. Za ta del morja je značilna čista, globoka voda in močan morski tok. Mladice vzgajajo v prosto lebdečih mrežastih kletkah, krmijo pa jih ročno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  10 .06. 2021 ob  17: 19
Free Willy
Spuste ga na svobodo