NE GRETA THUNBERG, NOBELOVO NAGRADO ZA MIR DOBI PREMIER ETIOPIJE: Po letih vojne dosegel mirovni sporazum z Eritrejo

Svet

Nobelovo nagrado za mir letos prejme etiopski premier Abiy Ahmed za svoja prizadevanja za mir s sosednjo Eritrejo, je danes sporočil Nobelov odbor v Oslu. 43-letni Abiy Ahmed je po letih vojne dosegel mirovni sporazum z Eritrejo in v Etiopiji sprožil proces demokratičnih reform. Pred podelitvijo so največ možnosti za nagrado pripisovali mladi aktivistki Greti Thunberg.

Kot je v utemeljitvi nagrade poudarila predsednica Nobelovega odbora Berit Reiss-Andersen, etiopski premier nagrado prejme za svoja "prizadevanja za mir in mednarodno sodelovanje, še posebej za odločno in odločilno pobudo za reševanje spora o meji s sosednjo Eritrejo". Nagrada je po njenih besedah tudi priznanje vsem drugim, ki si prizadevajo za mir in spravo v Etiopiji ter na vzhodu in severovzhodu Afrike.

Pojasnila je še, da je Abiy Ahmed aprila lani, ko je postal premier, dal jasno vedeti, da želi oživiti mirovne pogovore z Eritrejo. V tesnem sodelovanju z eritrejskim predsednikom Isaiasom Afewerkijem je kmalu oblikoval osnovna načela mirovnega sporazuma za končanje dolgoletnega zastoja v odnosih med državama, ki niso bili ne vojna ne mir. Za preboj je bila pomembna tudi odločitev, da brezpogojno sprejme odločitev mednarodne komisije za meje iz leta 2002.

Nobelov odbor upa, da bo mirovni sporazum prispeval k pozitivnim spremembam za prebivalce Etiopije in Eritreje. Čeprav v Etiopiji ostaja še veliko dela, je Abiy Ahmed sprožil pomembne reforme, ki številnim dajejo upanje za boljše življenje in lepšo prihodnost, še piše v utemeljitvi odločitve za letošnjega nagrajenca.

Kot pojasnjuje Nobelov odbor, je Abiy Ahmed v prvih stotih dneh v državi odpravil izredne razmere, pomilostil na tisoče političnih zapornikov, končal cenzuro medijev, legaliziral prepovedane opozicijske skupine, odstavil politike in vojaške predstavnike, osumljene korupcije, ter pomembno povečal vpliv žensk v političnem in družbenem življenju.

Etiopija

Poleg tega je etiopski premier sodeloval v drugih mirovnih in spravnih procesih v vzhodni in severovzhodni Afriki. Septembra lani je s svojo vlado aktivno prispeval k normalizaciji diplomatskih odnosov med Eritrejo in Džibutijem po več letih sovražnosti. Posredoval je v konfliktu med Kenijo in Somalijo o spornem območju na morju. Igral je tudi pomembno vlogo v procesu, ki je vodil v sporazum med vojaškim režimom in opozicijo v Sudanu.

Na morebitne pomisleke, da je zdaj še prezgodaj za nagrado, je predsednica Nobelovega odbora dejala, da njegova prizadevanja že zdaj zaslužijo priznanje in potrebujejo spodbudo. Nagrada bo po njenih besedah prispevala h krepitvi bratstva med državami v regiji.

Eritreja je bila do razglasitve samostojnosti leta 1993 del Etiopije. Pet let zatem je med državama izbruhnila krvava vojna, ki je zahtevala 80.000 smrtnih žrtev. S sporazumom iz Alžira leta 2000 je bil sklenjen dogovor o koncu vojne, čez dve leti je sledila kompromisna razsodba strokovne komisije o meji, ki je Etiopija ni priznala.

Eritreja

Odnosi med Etiopijo in Eritrejo so se otoplili, ko je etiopski premier junija lani sporočil, da priznava mejo med državama, ki jo je določila komisija strokovnjakov, njen kompromisni predlog pa so podprli tudi Združeni narodi. Abiy Ahmed je nato julija lani po skoraj dveh desetletjih obiskal Eritrejo, državi pa sta med tem obiskom podpisali izjavo o miru in prijateljstvu.

Dobitnik bo nagrado v vrednosti devet milijonov švedskih kron (830.000 evrov) prejel na slovesnosti v Oslu 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.

Lani sta Nobelovo nagrado za mir dobila zdravnik iz Konga Denis Mukwege in iraška aktivistka Nadia Murad.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija