NE BOSTE MOGLI NA VOLIŠČE? Danes zadnji dan za prijavo za glasovanje po pošti

Slovenija

Volivci, ki so bili nepredvideno sprejeti v bolnišnico oziroma v socialnovarstveni zavod ali pa jim je bila odvzeta prostost, lahko še danes zahtevajo glasovanje po pošti. Prav tako se lahko za glasovanje po pošti prijavijo volivci, ki so v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom.

Rok za prijavo za glasovanje po pošti iz Slovenije se je sicer iztekel minuli teden, dodatno pa se lahko za takšno obliko glasovanja prijavijo volivci, ki so bili v tem času nepredvideno sprejeti v bolnišnico ali institucionalno varstvo oziroma jim je bila odvzeta prostost in so v zaporu ali priporu. To velja tudi za volivce, ki so v tem času prejeli odločbo o invalidnosti.

Prav tako se lahko za glasovanje po pošti prijavijo volivci, ki so se zaradi okužbe z novim koronavirusom znašli v izolaciji. Ti bodo lahko glasovali tudi na domu, za takšno obliko glasovanja pa se morajo prijaviti do srede. Za glasovanje na domu se lahko prijavijo tudi tisti, ki se zaradi bolezni v nedeljo ne bodo mogli zglasiti na volišču. Ti volivci bodo morali priložiti potrdilo oz. obvestilo zdravnika. Volivci, ki bodo na dan volitev zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji, pa potrdila ne potrebujejo, ampak zgolj dokazilo o okužbi oz. odrejeni izolaciji (npr. sms-sporočilo ali potrdilo zVem).

Za tiste, ki se bodo s koronavirusom okužili po 20. aprilu, pa glasovanje na volitvah v DZ ne bo mogoče, saj po pojasnilih Državne volilne komisije zakonodaja tega ne omogoča.

Poleg tega se v sredo izteče rok, do katerega morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa bodo na dan volitev v Sloveniji in bi želeli tu oddati svoj glas, to sporočiti Državni volilni komisiji.

Splošno glasovanje bo potekalo v nedeljo, 24. aprila, ko bo imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1400 kandidati z 20 list izberejo novo sestavo državnega zbora. Stranke in liste, ki so se podale v volilno tekmo, imajo sicer za nagovarjanje volivcev čas le še do petka do polnoči, ko se bo volilna kampanja uradno zaključila in bo nastopil volilni molk.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija