NE BO USTRELJENA: Medvedka slovenskih korenin iz Trentina je (začasno) rešena!  

Svet

Usoda medvedke Jj4, potomke slovenskih medvedov, se je danes dramatično spremenila, saj so naravovarstveniki uspeli s pritožbo. Regionalno upravno sodišče (TAR) je namreč začasno ustavilo odredbo o njeni usmrtitvi oziroma odstrelu.

Regionalno upravno sodišče (TAR) v Trentu je začasno ustavilo odredbo deželne vlade o usmrtitvi oziroma odstrelu medvedke Jj4, ki jo je 8. aprila podpisal predsednik te dežele Maurizio Fugatti. To je na družabnih omrežjih objavilo društvo Lav (zavezano varovanju življenja in pravic živali, kot piše na spletni strani), ki se je v preteklih dneh pritožilo na ukrep.

"Zmaga LAV," so zapisali v svoji FB objavi ob tej novici. "Razlogi za našo pritožbo sprejeti! Napad na arogantnost predsednika Maurizia Fugattija. Medvedi in prebivalci Trentina imajo pravico živeti v miru".

Trentinski TAR je tako že drugič preprečil izvršitev ukaza za usmrtitev medvedke. Prvega je 24. junija 2020 podpisal isti predsednik province po napadu dveh pohodnikov na goro Peller. Medvedka, ki je prejšnji teden napadla tekača, je tako še drugič ušla smrtni kazni. Sicer pa je nerazumno, da se s smrtjo kaznujejo medvedi zato, ker se v svojem naravnem habitatu srečujejo z ljudmi, kar se ne vedno dobro konča. Sobivanje z medvedi namreč zahteva veliko več od dekretov o odstrelu, potem ko se tragični dogodki že zgodijo. 

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  16 .04. 2023 ob  01: 26
Zivali so spostljive in se vedno umaknejo.
Zdej kaksen je biu v resnici scenarij bog ti vedi...
Zato v gozdu vzami mobitel s sabo in poslusaj naglas glasbo al kaksen dokumentarec....zdej da te bo od dalec medved zagledal in priteku k tebi je bolj malo verjetno
Martin Kacur |  14 .04. 2023 ob  16: 31
Ma bravo. Se malo pa bo pes v dnevni sobi mi pa v pesjaku.