NAVADNE KIRURŠKE MASKE NISO VEČ DOVOLJ, OBVEZNE TUDI NA PROSTEM: Spremenjena veljavnost covidnih potrdil, nova pravila za vstop v Italijo

Slovenija

V Evropski uniji so danes stopila v veljavo nova pravila glede veljavnosti covidnih potrdil. Ta niso več nujno neomejena. Večina držav bo predvidoma sledila priporočilom Bruslja pri pogojih glede prehajanja meje, bodo pa še vedno same postavljale pogoje glede potrdila in koriščenja storitev znotraj države. Slovenija uvaja slovensko covidno potrdilo, po katerem bo za priznanje okužbe z novim koronavirusom dovolj pozitiven hitri antigenski test. Na brezplačno PCR-testiranje bo mogoče le še z napotilom zdravnika. Za zaščito bo treba uporabljati vsaj kirurške maske tipa II ali IIR.

Spremembe protokola testiranja je v ponedeljek najavil minister za zdravje Janez Poklukar, ki je pojasnil, da gre za začasen ukrep, dokler je virus med populacijo tako močno razširjen.

Vse osebe s pozitivnim hitrim antigenskim testom, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne, bodo imele potrjeno okužbo s koronavirusom. Če je test negativen, a ima oseba znake okužbe dihal, ki vztrajajo 72 ur, pa bo morala po tem času znova na hitri test. V tem času naj se izolira, če bo tudi ponovljeni test kljub zdravstvenim težavam negativen, pa naj se obrne na svojega zdravnika, je dejal Poklukar.

PCR-test samo še z napotnico zdravnika ali samoplačniško

PCR-testiranje bo na voljo tistim, ki jih bo nanj napotil zdravnik, ter samoplačnikom, ki bi test potrebovali iz drugih razlogov kot zdravstvenih, npr. za prehajanje državnih meja. Novo potrdilo bo namreč veljalo samo v Sloveniji in se z njim ne bo dalo prehajati v druge države.

Za slednje še vedno velja evropsko covidno potrdilo, ki pa se mu z današnjim dnem tudi spreminja veljavnost. Po priporočilih EU bo namreč covidno potrdilo polno cepljenih, starejših od 18 let, veljalo 270 dni. Ob prejemu poživitvenega odmerka mRNK cepiva proti covidu-19 pa veljavnost potrdila ostaja neomejena.

Tudi prebolevnikom, ki so prvo cepljenje opravili v 180 dneh po okužbi s koronavirusom (oz. v 240 dneh po preboleli okužbi do 14. septembra 2021), bo potrdilo veljalo 270 dni po cepljenju. Prav tako bo potrdilo 270 dni veljalo osebam, ki so bile prvič cepljene s cepivom Janssen, drugič pa s cepivom podjetja AstraZeneca.

Navadne kirurške maske niso več dovolj

Tudi potrdilo tistih, ki so se sprva dvakrat cepili, nato pa preboleli covid-19, bo veljalo 270 dni po cepljenju oz. 180 dni po pozitivnem rezultatu PCR-testiranja. Enako bo veljalo za osebe, ki so se sprva cepile, nato bolezen prebolele, kasneje pa se zopet cepile. To razlikovanje je sicer naletelo na kritike tudi v epidemiološki stroki.

Za preverjanje digitalnih potrdil je sicer že na voljo tudi nova aplikacija, ki upošteva pogoje, veljavne v Sloveniji.

Spremenjeni odlok prinaša tudi spremembe glede uporabe mask. V zaprtih javnih prostorih, kot tudi na odprtih javnih krajih oz. prostorih, če ni mogoče zagotoviti ustrezne medosebne razdalje, bo odslej obvezna uporaba kirurške maske tipa II ali IIR, maske tipa FFP2 ali maske tipa FFP3. Doslej je odlok določal uporabo le navadne kirurške maske ali maske tipa FFP2.

Od danes pa velja še ena sprememba, vezana na ugotavljanje epidemioloških razmer. Vlada bo namreč od danes podatke o številu hospitaliziranih sporočala na način, da bo razlikovala med tistimi, ki so hospitalizirani zaradi covida-19 in tistimi, ki so hospitalizirani zaradi druge bolezni in imajo hkrati potrjeno okužbo z novim koronavirusom, torej so hospitalizirani s covidom-19.

Kakšna so enotna pravila, ki so jih potrdile članice EU?

Glede na nova pravila Bruslja, ki so jih potrdile države članice, je veljavnost potrdila od 1. februarja omejena na 270 dni po primarnem cepljenju. Potrdilo za prebolevnike bo omejeno na 180 dni, potrdilo za potnike s PCR-testom bo omejeno na 72 ur, tistim s hitrim testom pa bo potrdilo veljalo 24 ur. Za tiste, ki so se cepili s poživitvenim odmerkom, veljavnost potrdila ostaja neomejena.

V Evropski komisiji izpostavljajo, da se evropska ureditev nanaša samo na potovanja po uniji, medtem ko uporabo tega potrdila ali podobnih potrdil za druge namene, na primer obisk restavracij ali kina, urejajo države same.

V skladu s priporočilom za imetnike covidnega potrdila za potovanja po EU tako ne bi smele veljati nikakršne dodatne omejitve, kot so zahteve po negativnih testih ali karanteni.

Za vstop v Italijo test od danes ni več potreben

Izjema glede omejitev na mejah pa velja za države, ki so na zemljevidu Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) obarvane temno rdeče. Trenutno je takšna večina EU.

Države EU lahko tako glede na veljavni zemljevid ECDC še naprej uvajajo svoje pogoje za prehajanje meje. Med njimi je Avstrija, kjer bo še naprej veljalo, da morajo cepljeni in preboleli predložiti negativen izvid PCR-testa, izjema velja le za tiste, ki so prejeli poživitveni odmerek. Medtem za vstop v Italijo test od danes ni več potreben.

Slovenija bo ravnala v skladu s priporočili Bruslja in bo prehod meje omogočila ob pogoju PCT.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  01 .02. 2022 ob  13: 02
@SudoGodo Sem prejeb..mater vsem ki so tako al drugace prisli ven iz luknje ker imam rad pouze nocem stopat po njih ko pada dez,zato je hoja pravi stres... ;-)
Reci kar ces na koncu dneva je prava umetnost
SudoMaGodo |  01 .02. 2022 ob  12: 48
Temu se reče "clickbait" (vaba za klikanje). Nejasen ali zavajajoč naslov te napelje, da odpreš novico v kateri ne boš izvedel nič bistvenega, oziroma bo nekaj čisto drugega od tistega kar ti je naslov pustil verjeti. Ampak si boš skupaj z novico ogledal reklamne pasice katere lastnik spletne strani zaračunava sponzorjem. Tako se take spletne strani preživljajo. ;)
 |  01 .02. 2022 ob  11: 16
NAVADNE KIRURŠKE MASKE NISO VEČ DOVOLJ, OBVEZNE TUDI NA PROSTEM

KAKŠEN NASLOV PA JE TO?
zveni nekako zelo čudno