NATOVA LOGISTIČNA TOČKA V LUKI KOPER OČITNO NE BO ENKRATEN POSEL: Ameriška vojska potrdila pogovore s slovensko vlado in vodstvom Luke

Koper

Pred dnevi je v javnosti odjeknila informacija, da bi Luka Koper lahko postala pomembna logistična točka zveze Nato, za premike vojakov in opreme v vzhodno Evropo. Zunanji minister Karel Erjavec je dejal, da gre za enkraten komercialni posel, nekateri slovenski mediji pa so poročali, da naj bi koprsko pristanišče sodelovalo le v oktobrski Natovi vaji, katere prizorišče bo na Norveškem. Ameriška vojska je za TV Slovenija povedala malce drugače.

V uradnem odgovoru ameriške vojske na novinarsko vprašanje TV Slovenija so zapisali, da nadaljujejo pogovore s slovensko vlado, obrambnim ministrstvom in vodstvom Luke Koper, da bi 'koprsko pristanišče uporabljali za premike večjih formacij oborožitve, opreme in vojske v različne zavezniške evropske države in iz njih'.

Spomnimo, da je aktualni zunanji minister Erjavec na zaslišanju kot kandidat za obrambnega ministra povedal, da potekajo pogovori o morebitnem enkratnem klasičnem komercialnem poslu in da ne gre za to, da bi koprsko pristanišče postalo logistična točka Nata ali ZDA. Kot še poroča TV Slovenija, naj bi obrambno ministrstvo razkrilo, da se Američani v Sloveniji dogovarjajo o rotaciji sil na Vzhodu Evrope, ki naj bi jih izvedlo letos in prihodnje leto.

Da gre pri dogovorih z Luko Koper za širše projekte zveze Nato je za TV Slovenija potrdil tudi Jelko Kacin, slovenski stalni predstavnik pri Natu, ki je povedal, da ZDA, Kanada in Velika Britanija 'preizkušajo pristanišča, vsi drugi lahko bolj ali manj potujejo po kopnem. S preizkusi vojaške mobilnosti je treba preveriti, kaj ta infrastruktura sploh dopušča in kako hitri so lahko ti premiki'.

Ameriško vojsko naj bi Luka Koper zanimala zaradi odlične geografske lege, kratke poti skozi Slovenijo na vzhod Evrope in profesionalnih storitev, še poroča TV Slovenija.

Deli novico:

zoran13 |  19 .09. 2018 ob  08: 15
Ravnokar so objavili, da Varšava ponuja Ameriki $2mlrd samo za to, da bi lahko imela vojaško bazo!
Lepo |  14 .09. 2018 ob  09: 42
če je bil Koper v času Yu demilitarizirano območje, je prav, da je sedaj obratno. Koper se razvija a ne. Bodite srečni, da se vas še kdo spomni (spune). Brez foreštov bi tu srali še v kandote. Uživajte, vina in iger oz javnih hiš.
Lojze |  14 .09. 2018 ob  08: 12
-1
To ni nič novega, NATO je bil dolga leta v Luki Koper še v prejšnjem stoletju, pa se ni svet podrl. Videli so, da ima Slovenija kakovostno storitev. NATO ni nobena morilska organizacija(pustimo ob strani ZDA) ampak združenje vseh vojsk. Vojska se mora premikati ali preko Rijeke, Trsta ali Kopra, s podpisi boste samo dokazali, da smo država, ki se zapiramo pred zahodnim delom oble, kar pa za Slovenijo ne prinaša nič dobrega.
bo |  13 .09. 2018 ob  12: 28
tudi popo imel kaj od teh morilcev ,ki jim nobeno sodišče na svetu ne sme soditi boooo.
alo alo |  13 .09. 2018 ob  12: 05
ja čim prej začet zbirat podpise...upam na pobudo župana. LP
@@ jurij 08:22 |  13 .09. 2018 ob  11: 17
kar se mene tiče je palček iz Murgel že zdavnaj zgodovina . V njem vidijo strah samo prebegli komunisti v SDS in še tisto malo klerodomobranske nesnage, ki je ostala za partizani.
Strunf |  13 .09. 2018 ob  10: 41
Ta kamor pride smodnik itd tam zna tudi goret nevem ce so teroristi ze slisali za SLO za Koper ma zdaj bojo sigurno stran od tod stran orozje z nasega Kopra
Župan Kopra |  13 .09. 2018 ob  09: 56
pa je še kar naprej tiho? Ima prav. Ker MORA biti tiho!!.....
@Lucky |  13 .09. 2018 ob  08: 38
"...kaj imam jaz in moji prjatli od tega?..."
Popo |  13 .09. 2018 ob  08: 28
Pa POPETA je NATO kaj vprasal za dovoljenje
@jurij  |  13 .09. 2018 ob  08: 22
Veš kaj me najbolj skrbi? Ta veter, ki spet veje po naših krajih...in v naših glavah..in piha iz Murgel..ups iz Rusije..
bošteran |  13 .09. 2018 ob  07: 56
Nato je samo zveza držav za obrambo in netenja škandalov po svetu po naročilu orožarskih lobijev , ki komandirajo vsem večjim velesilam, treba se je znebiti zastarelih vojaških arzenalov in sprobati nova orožja,destabilizirati staro Evropo ,z netenjem vojnih žarišc sprožati trume beguncev,kajti Amerika mora ostati "frst" prva v svetu je izjavil prvi možAmerike Donald Trump.
1