NASVETI ZA VARNO POLETJE: Kako se izogniti negativnim posledicam življenja v turističnem kraju?

Piran

V ospredju sredine konference z naslovom Varno poletje, namenjene vsem, ki se vsako poletno sezono soočajo tudi z negativnimi posledicami življenja v turističnem kraju, je bila preventiva. Pri tem je treba turiste in prebivalce informirati o pomembnosti samozaščitnih ukrepov, so sporočili s piranske občine.

Sredin dogodek so v sklopu različnih ukrepov za izboljšanje varnostnestrategije pripravili pod organizacijskim okriljem Policijske postaje Koper, Hotelov Bernardin in portoroške fakultete za turistične študije. Srečanje je bilo namenjeno turističnim in gostinskim delavcem, javnim ustanovam, različnim organizacijam, predstavnikom krajevnih in lokalnih skupnosti in seveda domačinom, ki se vsako leto znova soočajo z vsemi pozitivnimi in negativnimi posledicami življenja v turističnem kraju, so zapisali na občini.

Ključno vodilo konference je predstavljalo sodelovanje različnih subjektov pri preprečevanju kaznivih dejanj, med katerimi prednjačijo predvsem manj in bolj drzne tatvine, med njimi pa je veliko priložnostnih. Vsi udeleženci konference so pri tem postavili v ospredje preventivo, pri kateri je treba turiste in nasploh prebivalce informirati, kako pomembno je, da nimajo pri sebi večjih količin denarja, da ne nosijo na plažo večjih dragocenosti in da npr. ne puščajo na vidnejših delih parkiranega avtomobila denarnic, računalnikov in podobnih predmetov.

Po tej plati bo šla preventiva, ki jo izvaja piranska občina, predvsem v smeri ozaveščanja o pomembnosti samozaščitnih ukrepov, so poudarili.

Piranski župan Đenio Zadković je ob tem spomnil, da so že februarja zaradi številnih vlomov v gostinske lokale sklicali izredni varnostni sosvet, kjer so skupaj z različnimi deležniki določili varnostno strategijo. Policisti so povečali svojo prisotnost prek patruljiranja in za krajši čas celo uvedli nadzor s pomočjo konjenikov. Hkrati so se v okviru občine odločili za določne spremembe v delovanju redarske službe, vključno z odločitvijo o novih zaposlitvah, so povzeli v sporočilu za javnost.

Kot je ocenil Zadković, so bili pri tem uspešni, saj od omenjenega varnostnegasosveta ni bilo več vlomov v gostinske lokale. Poleg tega so v letošnjem letu v Piranu do junija obravnavali 48 kaznivih dejanj, medtem ko jih je bilo v enakem lanskem obdobju 79.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija