NAŠIM SOSEDOM 'PREKIPEVA': Danes potekalo več protestov proti "zdravstveni diktaturi", jutri bodo nase opozorili še gostinci

Svet

V Italiji je danes potekalo več protestnih akcij proti ukrepom za omejitev pandemije covida-19, pa tudi proti obveznemu cepljenju za zdravstvene delavce, ki ga je odredila vlada. Dopoldne se je na rimskem Piazza del Popolo zbrala množica protestnikov, ki je skandirala slogane proti "zdravstveni diktaturi", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Med protestniki proti obveznemu cepljenju med zdravstvenimi delavci so bili tako negovalci kot zdravniki, psihologi in farmacevti. Ta obveznost cepljenja proti covidu-19 velja že deset dni, protestniki pa opozarjajo, da tistih, ki se ne želijo cepiti, ne sme doleteti kazen. "Od junakov do kriminalcev" je bil samo eden od zapisov na transparentih. Glede na načrte vlade bi tiste zaposlene v zdravstvu, ki se ne želijo cepiti, premestili na delovna mesta, kjer se ne bi mogli okužiti in širiti okužbe naprej. Če pa tovrstna premestitev ne bo mogoča, jih bodo do 31. decembra suspendirali brez plače, navaja APA.

Niso pa zdravstveni delavci edini, ki protestirajo zaradi ukrepov proti covidu-19. V ponedeljek se pred parlamentom in vlado v Rimu obetajo protesti lastnikov lokalov, ki morajo biti zaprti. Policija protestov sicer ni odobrila, a protestniki, zbrani v pobudi #ioapro (jaz odpiram) se na to ne ozirajo. Organizirali so celo avtobusne prevoze iz vse države, da bodo protestniki lahko dopotovali v Rim.

Kar nekaj lokalov je sicer kljub prepovedi odprtih in vabijo goste, naj jih obiščejo. Pozivajo jih celo, da se fotografirajo za mizami v restavracijah in jih nato objavijo na internetu, še navaja APA.

Oblasti na drugi strani vneto pišejo kazni. Lastnici nekega lokala v okolici Torina so izdali že več sto kazni, ker je stregla gostom. Zdaj ji grozi odvzem dovoljenja za obratovanje.

V Italiji se bodo sicer s ponedeljkom sprostili ukrepi v šestih od 20 deželah, potem ko je število dnevnih novih okužb v zadnjih petih dneh upadlo za 30 odstotkov glede na teden pred tem.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija