NAŠEL JU NI NITI DRON NITI HELIKOPTER, REŠILE SO JU SLEDI V SNEGU: Obnemogla in podhlajena tujca

Kronika

Na pobočju Javorji v občini Kranjska Gora sta dopoldne obtičala obnemogla planinca. Gorski reševalci so ju iskali dlje časa. Na koncu so ju našli, z vitlom dvignili v helikopter in prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice, je objavila Uprava RS za zaščito in reševanje. Eden izmed pohodnikov pa je bil lažje telesno poškodovan.

Kot so zapisali v upravi, sta planinca po prvih podatkih, pridobljenih okoli 11. ure, obtičala na pobočju Hruške planine.

Gorski reševalci gorskih reševalnih služb Jesenice, Kranj in Mojstrana so ju po dolgotrajnem iskanju na klasičen način, ob pomoči drona in posadke helikopterja Slovenske vojske na koncu našli na pobočju Javorji v občini Kranjska Gora.

Na nevarnem brezpotju, ki vodi od Hruškega vrha proti slapu Presušnik, so namreč reševalci našli sledi hoje dveh oseb, ki so vodile od višine okoli 1700 metrov do okoli 1400 metrov nadmorske višine, kjer so se ponovno začele vzpenjati nazaj proti pobočju Javorji nad Mojstrano.

Tam so reševalci, nekaj pred 16. uro, našli onemogla in podhlajena 46-in 20-letnega tuja državljana. Na kraju so ju oskrbeli, nato pa z vitlom dvignili v helikopter in prepeljali v jeseniško bolnišnico.

Šlo ja turška državljana, ki sta se izgubila na poti v Avstrijo. Oba sta zaprosila za mednarodno zaščito.

Včeraj okoli 14. ure so sicer posredovali tudi reševalci Gorske reševalne službe Tolmin. Na območju naselja Dolenja Trebuša v občini Tolmin se je namreč ob zdrsu poškodovala pohodnica. Gorski reševalci so jo imobilizirali, s pomočjo vrvne tehnike transportirali v dolino in predali reševalcem nujne medicinske pomoči Tolmin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija