NASEDEL JE KRIPTO PREVARI, ZDAJ OPOZARJA DRUGE: "Samo na Obalo pripeljejo dnevno do 15 paketov, tudi po 1000 evrov!"

Koper

Bralec, doma z Obale, nas je opozoril na prevaro s kriptovalutami, ki se širi po spletu in na katero je nedavno nasedel tudi sam. Prijavil se je na oglas in dostavna služba mu je na dom prinesla pošiljko s plastično kartico s kodo. Ob prevzemu je plačal odkupnino 254 evrov, kar naj bi mu prineslo 1098 kriptovalut podjetja Ripple, a do tega ni nikoli prišlo. Kot opozarja, naj bi bilo samo na Obali 15 do 20 tako ogoljufanih ljudi dnevno. Za vsem tem naj bi stala spletna stran The Best Vouchers.

Bralec nam je po telefonu pojasnil, da je na spletu kliknil na oglas v zvezi s kriptovalutami. "Pisalo je, da nudijo odkup kriptovalute in plačilo po povzetju, kjer ti pošljejo neko kartico s kodo. Jaz sem to naročil, malo sem se zaletel, saj sem mislil, da je legitimen oglas. Prišel je GLS, plačal sem in dobil kartico. V paketu je bila plastična kartica z aktivacijsko kodo, s katero se moraš prijaviti na njihovo spletno stran. Z obljubo, da potem, ko se vpišeš, dobiš po elektronski pošti geslo za dostop do svojega računa, na katerega lahko potem premakneš kriptovalute. Ampak do tega dostopa ni nikoli prišlo."

Večkrat je skušal priti v stik s podjetjem, a zaman. Napisal jim je več elektronskih sporočil, a je vsakič dobil avtomatski odgovor, da se mora prijaviti na spletno stran, kar je že naredil, ko je dobil kartico. Poklical je tudi na navedeno telefonsko številko v Nemčiji, a se je 'oglasil' telefonski odzivnik v različnih jezikih. Ko je izbral angleški jezik, se je klic prekinil.

Ko je naš bralec vnesel aktivacijsko kodo s kartice, ni dobil dostopa do obljubljenih kriptovalut.

Šele po prejemu paketa je izvedel, da za tem stoji zloglasna spletna stran The Best Vouchers. Ob kliku na oglas namreč ni pisalo, za katero stran gre, odprla se je samo naročilnica. "Verjetno ne izpostavljajo svoje spletne strani že na začetku, da se ne bi ljudje najprej pozanimali o njih," sklepa bralec. Ob vpisu v Google namreč dobimo vrsto zadetkov, ki opozarjajo na to, da je spletna stran prevarantska. "Poleg tega so uredili, da se plača po povzetju in ne s kartico, kar deluje bolj varno, manj tvegano," dodaja bralec.

V želji, da bi prišel zadevi do dna, je kontaktiral dostavno službo GLS, kjer mu podatkov o podjetju niso mogli dati. Iz svojega vira pa je nato izvedel, da "voznik pripelje 10 do 15 paketov na dan samo na Obalo. Odkup pa je v višini 200, 300, tudi 1000 evrov. Uspel sem izvedeti, da GLS nakazuje odkupnino podjetju, ki ima sedež v Sloveniji in račun odprt pri Abanki. The Best Vouchers mora torej imeti nekoga, neko fantomsko firmo tudi v Sloveniji," nadaljuje.

"Prav tako za svoj nakup nisem dobil računa. Zato sumim, da gre za poslovno goljufijo in utajitev davkov," dodaja. Bralec bo na policijo vložil kazensko ovadbo.

Kot pravi, sam ni izgubil veliko, a se boji, da temu naseda veliko ljudi. "Ne gre za moj denar, ker sem izgubil malenkost. Ko sem izvedel, koliko tega pripeljejo samo na Obalo, pomeni, da po celi Sloveniji kasirajo po 50, 100 tisoč evrov dnevno. Situacija je že tako težka, pa še nam kradejo denar. Posamično sem izgubil malo, ampak če pa pogledamo širše, kot skupino ljudi, ki temu naseda, pa je to katastrofa," dodaja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  23 .04. 2020 ob  19: 52
Bodi vesel da so te opleli samo za 245€ .
DajnO |  23 .04. 2020 ob  16: 41
20
S kriptovalutami se trguje na borzah, tako kot z ostalimi valutami, zlatom, vrednostnimi papirji... Borz je veliko, večina za trgovanje kripto/kripto. Nekdo ki ga zanima trgovanje, vlaganje, razpolaganje, ne kupi "vrednostne kartice" s kriptovaluto Ripple...ali katero drugo AMPAK se prijavi na eni od borz, opravi verifikacijo če želi uporabljati klasične valute za trgovanje in nato lahko kupi ali proda. Verifikacijo se opravi zaradi zakona o preprečevanju pranja denarja. Večina od borz v kriptosvetu je zelo resnih podjetij z visokimi dnevnimi prometi. Vse ostalo so špekulanti...kot tej tukaj. Včasih je potrebno kaj več prebrat, kot pa klikat na Facebook oglase.