NASA IZSTRELILA SATELIT S POSEBNIM LASERJEM: Preverite, kaj bo meril

Svet

Ameriška vesoljska agencija Nasa je včeraj v vesolje izstrelila satelit s posebnim laserjem, s katerim bodo spremljali izginjanje Zemljinega ledenega pokrova. S pomočjo pridobljenih podatkov želijo med drugim izboljšati napovedi zviševanja morske gladine.

Misija naj bi trajala tri leta, goriva pa ima dovolj za deset let, še poroča AFP.

Satelit ICESat-2 je zgodaj davi po krajevnem času na raketi delta II poletel z letalskega oporišča Vandenberg v Kaliforniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je drugi tovrstni satelit; prejšnjega je Nasa poslala v vesolje leta 2003, deloval pa je do leta 2009. Takratna misija je ugotovila tanjšanje ledu na morjih ter izginjanje ledenega pokrova z obalnih območij Grenlandije in Antarktike.

Novi laser je precej naprednejši in bo streljal desettisočkrat v sekundi, medtem ko je prejšnji streljal žarke štiridesetkrat v sekundi. Meritve bodo opravili vsakih 0,7 metra satelitove poti. Izmeril bo tako površino ledu kot tudi njegovo višino in naklon. Tako bodo zbrali dovolj podatkov za letno oceno obsega sprememb ledenega pokrova Grenlandije in Antarktike na do štiri milimetre natančno, so pojasnili na Nasi.

Deli novico: