NAS MORAJO BELE LISE NA NOHTIH SKRBETI? V nekaterih primerih bi morali do zdravnika

Trendi

Za nohte je pomembno skrbeti, saj se na njih odražajo osebne navade posameznikov, tako dobre dobre kot slabe, poleg tega pa se na nohtih odraža človekovo splošno zdravstveno stanje. Včasih je na površini opaziti bele lise (tudi pike in črte), ki navadno niso znak pomanjkanja kakšnega minerala. Gre za levkonihijo, razbarvanost nohta, pri kateri so bela posamezna mesta, lahko pa je bela kar celotna površina nohta. Omenjena levkonihija je lahko znak, da bi morali izboljšati način prehranjevanja, prekiniti z manikuru s permanentnim UV lakiranjem nohtov ali podaljševanjem nohtov z UV gelom … In če se stanje ne spremeni, obiskati zdravnika.

Dermatolog dr. Paul Frank poudarja, da so k levkonihiji bolj nagnjeni ljudje, ki si grizejo nohte, pa tudi tisti, ki jih pogosto prekrivajo z gelom. Opaža, da gre zelo redko za pomanjkanje mineralov, kot sta cink ali kalcij, piše na portalu Telegraf.rs. 

Dr. Frank pravi, da so včasih bele lise lahko posledica avtosomnega gena, ki je podedovan, včasih pa gre za glivično okužbo ali alergijsko reakcijo na sestavine določenih gelov za manikuro.

Glivice na nohtih se lahko pojavijo, ko nohte izpostavite toplemu in vlažnemu okolju. V noht lahko vstopijo med piljenjem in striženjem nohtov, še posebej, če izdelki za nego nohtov niso popolnoma čisti, pojasni dr. Frank.

Čeprav je malo verjetno, so madeži na nohtih lahko tudi znak resnejših zdravstvenih stanj, kot so bolezni srca, ledvic ali pljuč. Če sumite na takšno stanje, morate vsekakor obiskati zdravnika.

Da bodo vaši nohti zdravi, dr. Frank predlaga, da jih negujete z olji, se izogibate grizenju in prekinete z uporabo UV gelov.

Če se bele lise pojavljajo redko in so povezane s poškodbo nohta, ni vzroka za skrb. Če pa vzrok ni znan in se bele lise pogosto pojavljajo, dr. Frank predlaga, da obiščete dermatologa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Jazbetz |  22 .11. 2021 ob  22: 53
Včasih so zdravniki rekli, da pridejo te bele pikice pod nohtom zaradi pomanjkanja določenih vitaminov.