NAS BO ZIMA LETOS PRESKOČILA? Grizančič razkriva, kaj lahko pričakujemo

Koper

Bližamo se sredini februarja, ponekod že cvetijo zvončki, temperature so prej spomladanske kot zimske, zato se mnogi upravičeno sprašujejo, kje se je letos 'izgubila' zima? Pravega mraza namreč vsaj ob morju ni bilo, tudi močnejša burja je le redko zašibila kosti. Nam je letošnja zima prizanesla ali bo šele pokazala zobe? Kaj nas čaka, nam je razkril ljubiteljski primorski vremenoslovec Valter Grizančič.

Grizančič potrjuje naša opažanja, da se letošnja zima ni ravno izkazala. "Napovedi pred zimo so bile precej bolj spodbudne za dobro zimo, pa temu ni bilo tako. In kot kaže bo letošnja zima spet nadpovprečno topla, padavine pa ponekod pod povprečjem," pravi ljubitelj vremena.

Po njegovih podatkih smo do sedaj v zimi 2021/22 v Slovenski Istri imeli 18 dni deževnih dni, ko je padlo vsaj 0,1 mm dežja. "Skupaj slabih 82 litrov dežja na kvadratni meter od 1. decembra. Zelo suh je bil mesec januar, ki je prinesel manj kot 14 litrov dežja."

Statistika kaže, da v letošnji zimi le 18 dni nismo bili deležni sonca, bodisi zaradi oblačnosti ali megle. Slednja je bila najbolj vztrajna v obdobju okoli novega leta – takrat smo tudi imeli najmanj sonca v zaporedju.

Najvišja temperatura v letošnji zimi ob morju je bila izmerjena 5. januarja, ko so termometri kazali pomladnih 15,4 stopinje Celzije. Že čez tri dni, 8. januarja, pa je sledila najnižja letošnja jutranja temperatura, minus 3,2 stopinje Celzija. Čez dan je bilo sicer najbolj hladno na novega leta dan – slabih 6 stopinj Celzija.

Sicer pa so temperature pod ničlo na portoroškem letališču od 1. decembra do 10. februarja namerili 23-krat. "To pomeni, da so jutra sama po sebi bila kar hladna. Svoje so seveda dodale jasne noči," razlaga Grizančič.

Nas bo letos zima preskočila?

Do konca meteorološke zime nas ločita dobra dva tedna, medtem ko se koledarska zima zaključi 21. marca. Bo zima zobe pokazala v zadnjih izdihljajih? Grizančič pravi, da "kakšnega posebnega zimskega scenarija za zdaj ni na vidiku": "V začetku naslednjega tedna bomo deležni po daljšem času več padavin. Trenutno kaže, da lahko od ponedeljka do srede pade skoraj polovica padavin kot vso letošnjo zimo, približno 30 do 40 litrov."

Izrazitih vdorov mrzlih mas pa da v naslednjih 10 dneh ni pričakovati.

Grizančič: "Obstaja pa bojazen"

Primorski vremenoslovec opozarja, da bi zima lahko zobe pokazala v marcu ali aprilu, ko bo predvidoma razpadel polarni vrtinec. "Ko se to zgodi, običajno prinese tudi pozne vdore hladnih mas spomladi nad Evropo."

V soboto sonce le na Primorskem, sledil bo dež

Danes dopoldne bo po napovedi Agencije RS za okolje (Arso) precej jasno na vzhodu in severu Slovenije, drugod pa oblačno. Popoldne se bo povsod pooblačilo, na zahodu bo občasno rahlo deževalo, zvečer se bodo rahle padavine razširile tudi drugod, najbolj jih bo na jugu države. Pihal bo veter zahodnih smeri, proti večeru okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12, na jugovzhodu do 14 stopinj Celzija. Ponoči se bo razjasnilo.

V soboto nas bodo zjutraj pozdravile temperature od -8 do 0, na Primorskem od 0 do 6 stopinj Celzija. Čez dan bo na Primorskem ter na severozahodu pretežno jasno, drugod bo po precej jasnem jutru zmerno, občasno pretežno oblačno. Pihal bo vzhodnik, na Primorskem šibka do zmerna burja, ki bo popoldne slabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 9, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

V nedeljo bo pretežno jasno, sprva bo v osrednji in južni Sloveniji nekaj nizke oblačnosti. V ponedeljek se bo od zahoda pooblačilo, nekaj sonca bo na severovzhodu. V zahodni, južni in osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodnik, še napoveduje Arso.

"Konec tega tedna bo torej oblačen, potem sledi deževje v prvi polovici naslednjega tedna, nakar pa najbrž nekaj suhih in dokaj toplih dni," še dodaja Grizančič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  11 .02. 2022 ob  12: 18
Naš nonič, ki je živa metereološka postaja pravi, da bo zima še pokazala zobe. Pa da vidimo kdo je zgrešil metereolog Grizančič ali stara istrska korenina.