NAROBE SVET? Okužbe rastejo, oni pa odpirajo trgovine

Svet

V Grčiji so danes sprostili določene protikoronske omejitve in odprli večino trgovin, čeprav število okužb z novim koronavirusom in smrti bolnikov s covidom-19 ostajata visoki. Vlada računa, da bo s tem, ko bo ljudem spričo lepšega vremena dovolila več aktivnosti zunaj doma, vsaj malce omejila ogromno gospodarsko škodo zaradi pandemije.

Ta je namreč v Grčiji, ki je v veliki meri odvisna od turizma, še višja kot v mnogih drugih državah.

Stranke morajo sicer v skladu z novimi pravili pred obiskom trgovin rezervirati termin, v trgovinah pa je dovoljeno največ 20 kupcev hkrati, poroča francoska tiskovna agencija AFP. A kot je za grško televizijo Skai TV povedal lastnik ene od atenskih športnih trgovin Filipos Hortis, "smo do sobote že povsem rezervirani. To bo dober mesec".

Današnje odprtje se ne nanaša na nakupovalna središča in veleblagovnice, o katerih bo vlada odločala kasneje. Poleg tega ostaja zaprta večina trgovin na območju dveh velikih mest, Soluna in Patrasa, kjer se epidemija trenutno še posebej hitro širi. Da bi pomirilo trgovce, ki morajo za razliko od večine ostati zaprti, jim je finančno ministrstvo danes obljubilo dodatno denarno pomoč.

Mnogi so do sproščanja kritični

Kritiki sproščanja opozarjajo, da je to paradoksalno, saj število okužb strmo narašča in dnevni porast presega 3000. To je za približno 1000 več kot novembra, ko so v državi razglasili stroge ukrepe, ki jih sedaj odpravljajo.

V Grčiji so doslej potrdili več kot 275.000 primerov okužbe z novim koronavirusom in dobrih 8300 smrti, od tega skoraj 150 samo ta konec tedna. Intenzivno nego trenutno potrebuje okoli 750 covidnih bolnikov. Kljub vsemu grške oblasti računajo na zagon turistične sezone v sredini maja in za letos napovedujejo precejšnjo gospodarsko rast.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  05 .04. 2021 ob  19: 56
PRAVILNO!!!