NARAŠČANJE NAPETOSTI V LUKI: Na sestanku svet delavcev

Koper

Svet delavcev Luke Koper bo danes razpravljal o razmerah v družbi, v kateri raste napetost pred skupščino konec meseca, na kateri bodo odločali o nezaupnici upravi. Po napovedih bo razpravljal o omejitvi pooblastil upravi in o tem, kaj bi za Luko pomenil morebitni sporazum z Madžarsko o sodelovanju v projektu drugi tir.

Luka Koper bo imela 28. decembra izredno skupščino, na kateri bodo na predlog nadzornega sveta med drugim odločali o nezaupnici upravi pod vodstvom Dragomirja Matića. Ta je vezana na problematiko sodelovanja družbe z izvajalci pristaniških storitev (IPS). Nadzorniki, ki bodo posledice odločitve skupščine pretresali dan pozneje, so minuli petek upravi omejili pooblastila in jo zavezali k opravljanju tekočih poslov.

Omejitve se po besedah namestnika predsednika nadzornega sveta Uroša Ilića nanašajo na strateške, finančne in kadrovske odločitve, pri katerih bo uprava potrebovala soglasje nadzornikov. O tem bo razpravljal svet delavcev, ki pa bo govoril tudi o tem, kaj bi sodelovanje Madžarov v projektu izgradnje drugega tira lahko pomenil za Luko Koper.

Na ministrstvu za infrastrukturo so v soboto zatrdili, da se ob morebitnem sodelovanju z Madžari ne bodo spreminjale ne koncesijska pogodba, ne koncesijsko območje in ne lastništvo Luke Koper. "V sporazumu bo opredeljeno, da se ne posega v dejavnosti Luke Koper in da se ne dodeljuje dostopa do morja. Zapisano bo tudi, da je infrastruktura drugega tira v lasti Slovenije," so izpostavili.

Deli novico:

Lenka |  18 .12. 2017 ob  18: 04
Saj ni problema! Izbrali smo kapitalizem, kar pomeni, da delavec nima pravice odločanja, odloča lastnik. Tudi o plačilu za delo itd. Država mora prodati Luko, Interevropo, banke, Krko in kar je še ostalo (tako narekuje Evropa). Glede na to, da smo butli, da ne vemo kaj je korporativno upravljanje, je najbolje tako. Razen, če na čelo države prideta Popovič in GGM ter njuni svetovalci - potem bomo imeli vsi dovolj.
Imenovani ips |  18 .12. 2017 ob  17: 04
Mislijo, da poznajo cisto vse delujoce mehanizme v nasi ljibi drzavici a kljib temu se niso navadili jezika in ostali obligatornih dolznosti. Me zanima kako bi reagirali v Nemciji in ostalih drzavah.
ppppp |  18 .12. 2017 ob  16: 27
Povlekli so ipsovce v igro za z.ebat to upravo, tako da si utre nekdo drug pot na Matičevo mesto. Ko bo ta oseba dosegla cilj, bo pozabila na IPS. Ministrom pa ne verjamem že zdavnej več ne.
Roky |  18 .12. 2017 ob  16: 26
a tebe da ispravim,placa najem delovne sile NE STORITEV.....da se razumemo in pika.sodisce je tako presodilo.tako da to varianto lahko pozabis mojster
Resnica |  18 .12. 2017 ob  16: 22
Na podlagi določil Zakona o delovnih razmerjih, sodne prakse in zadnje sodne odločbe je jasno, da so pogodbe z IPS nične ter, da so dejansko delavci v trajnem delovnem razmerju z Luko. A razumeš, da ne moreš svobodno sklepati razmerij (poslovnih in delovnih), ki so v nasprotju s predpisi prisilne narave? To pač ne gre in odgovorni, ki so špekulirali, da se tega ne bo še dolgo uredilo, morajo odgovarjati. Ker so povzročali škodo delavcem in Luki!

Pravkar je sodiše v zadevi Filharmonija proti dvema sindikatoma odločilo, da je stavka z zahtevo, ki pomeni umešavanje v kadrovske zadeve nezakonita in predstavlja zlorabo ustavne pravice do stavke! Odj. luški pokvarjenci, Luka ni vaša, je od vseh državljanov! Delavci naj se zavzemajo za svoje pravice, ne pa, da se gredo špekulativni tevanšizem, antisocialno politiko, zlorabo NOB simbolov in korupcijo!

Vlada je nesposobna, ker ni tožila delavcev, ki so nazadnje nezakonito stavkali in, ker ni takoj zamenjala nadzornikov! Saj je vendar legitimna in poklicana predstavnica lastnika, tj. države.
Roky |  18 .12. 2017 ob  16: 20
@@bruno nije ni tebi lahko,ampak te razumem nebi hotu bit na tvojem mestu
Re bruno | danes ob 14:04 |  18 .12. 2017 ob  16: 17
Tako je. IPS delujejo v svojem imenu in na svoj račun. Luka Koper plača storitve IPS firmi v skladu s pogodbo..kaj in kako ti plačujejo svoje delavce je stvar inšpekcijskih služb in FURSA. Vse ostalo je politični gonja kjer se konča frosionalizem vodenja luke in država posega v vodenje luke politično z političnimi zahtevami, ki nimajo zveze s poslovnostjo...so golo izsiljevanje da se vodstvo luke podredi političnim odločitvam..
Franz Josef |  18 .12. 2017 ob  15: 20
Za začetek bi Madžarom ponudil upravljanje žerjavov, da razgonijo to bando!!!
Luč |  18 .12. 2017 ob  14: 47
Danes smo dobili 10 glavnih kateri ostajajo v luki! ...imena gazd? kmalu...vroče bo...
@ Ips | danes ob 13:24  |  18 .12. 2017 ob  14: 05
izterjaj od gazde!
bruno |  18 .12. 2017 ob  14: 04
@@ bigboss | danes ob 09:58, ko se podpiše pogodbo o zaposlitvi imamo osnovne pravice vsi enake, saj so le te uzakonjene, dodatne pravice pa izhajajo pač iz tega kdo je delodajalec in kako stoji firma in pa kolektivna pogodba. Drugo pa je če delodajalec ne spoštuje tega kar je zapisano v pogodbi oz. zakonu, in v konkretnem primeru Luka Koper nima nič s tem, če gazde ne izplačujejo plač v celoti, če jim ne priznajo vseh opravljenih ur, če ni počitka, malica, prevozni stroški,...... Žalostno je, da ne delujejo sindikati oz. še bolj, da inšpektorji za delo in FURS očitno ne opravljajo svojega dela, oz. se govori, da so celo le-ti v vlogi nekakšnih svetovalcev gazd kako izigrat delavce in zakonodajo.
Nenazadnje se govori, da so delavci tiho predvsem zaradi tega saj naj bi dobili plačo del na TRR, del na "črno" oz. na roke in tako ustreza obema stranema enemu za prikaz dajatev drugemu pa za socialne transferje ker mu tako nanese več oz. jih mogoče niti nebi dobil oz do njih nebi bil upravičen če bi imel plačo nakazano v celoti in z vsemi dodatki na TRR.
To je problem, ne pa Luka d.d.!
V srednjih 70 letih sem- |  18 .12. 2017 ob  13: 57
prebiral pomaranče in limone v luki Koper. Kapija je bila pri Mokri mački blizu. Vrvelo od delavcev vsaki dan. Ogledoval sem si skladišča in me vabil vonj po kokosu. Če ima kdo kakšne veze bi šel spet tam. Ampak fantje, brez banan kako bo, ko propade Luka Koper? Se spominjate kako in koliko dolgo je gorela bananjera na doku v Izoli? Slabo, dobro znamenje ali kaj je to? L'unico frutto dell'AMOR, e' la banana, e' la banana, e' la banana del mio quor. by-Corason Espinado Santa Ana
1