NAPOVEDI ZVIŠANJA PLAČ: Preverite, ali delate v panogah, kjer bodo povišanja največja

Slovenija

Povišanje plač v prvi polovici leta napoveduje 56 odstotkov slovenskih delodajalcev, največ v panogi znanosti in izobraževanja. Znižanja plač ne napoveduje nihče.

Za prvo polletje letos zvišanje plač načrtuje 55,97 odstotka delodajalcev. Največji delež, 33,33 odstotka, jih napoveduje, da bo zvišanje do petodstotno, 21,70 odstotka pa načrtuje zvišanje med šest in deset odstotkov. Medtem 24,84 odstotka delodajalcev napoveduje zvišanje dodatnih ugodnosti oziroma bonusov.

Znižanja plač ne napoveduje nihče.

Kot je razvidno iz najnovejše raziskave, ki jo je opravila družba Manpower, je v drugi polovici 2023 plače zvišalo 41,05 odstotka vprašanih delodajalcev. V panogi znanosti in izobraževanja so plače dvignili vsi sodelujoči delodajalci,v panogi transporta in logistike ter avtomobilske industrije se je za to odločilo med 55 in 65 odstotkov delodajalcev, v panogah informacijskih tehnologij, trgovine na drobno in veleprodaje, proizvodnega sektorja, zdravstva in farmacije, turizma in gostinstva ter strojništva pa je plače zvišalo med 40 in 50 odstotkov delodajalcev. Pri tem je več kot tretjina delodajalcev navedla, da so bile spremembe v plačah in ugodnostih pogojene z zadrževanjem trenutnih zaposlenih.

Povprečna stopnja fluktuacije zaposlenih v podjetjih je bila v letu 2023 10-odstotna, prevladujoči razlog pa je bilo boljše plačilo pri konkurenčnih podjetjih.

Zaposlovati namerava 45,89 odstotka anketiranih delodajalcev. Medtem naj bi jih 3,48 odstotka več odpuščalo kot zaposlovalo, 31,65 odstotka jih napoveduje, da sprememb pri zaposlovanju ne bo.

Najbolj optimistični glede zaposlovanja so v panogah transporta in logistike, zdravstva in farmacije ter bančništva, financ in zavarovalništva, kjer namerava zaposlovati več kot 70 odstotkov delodajalcev. Panoge, ki v prvi polovici leta napovedujejo tudi odpuščanje, so informacijske tehnologije, trgovina na drobno in veleprodaja, proizvodni sektor, avtomobilska industrija in gradbeništvo.

"Napovedi raziskave za prvo polovico leta 2024 kažejo na rahlo ohlajanje gospodarstva," ugotavljajo v podjetju Manpower.

V najnovejšo raziskavo Napoved gibanja plač in zaposlovanja je bilo vključenih 300 različno velikih podjetij iz Slovenije iz različnih panog.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija