NAPOVEDI WHO: Trije možni scenariji, ki bi jih lahko ubral covid v tem letu

Svet

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je predstavila tri možne scenarije, ki bi jih lahko ubrala pandemija covida-19 v letu 2022. Najslabši možen scenarij med temi tremi predvideva pojav nove, bolj nalezljive različice novega koronavirusa. A pri WHO menijo, da je najverjetneje, da se bo resnost bolezni sčasoma zmanjšala.

Pri WHO verjamejo, da je med tremi možnimi scenariji najverjetnejša pot naprej ta, da se bo resnost bolezni, ki jo povzroča koronavirus, sčasoma zaradi večje imunosti javnosti zmanjšala, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kljub temu so opozorili, da se lahko za vogalom skriva bolj nevarna in bolj nalezljiva različica od omikrona.

"Glede na to, kar vemo zdaj, je najverjetnejši scenarij, da se bo virus še naprej razvijal, vendar se bo resnost bolezni, ki jo povzroča, sčasoma zmanjševala, saj se bo imunost zaradi cepljenja in prebolelosti povečala," je povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ob predstavitvi posodobljenega načrta strateške pripravljenosti in odzivanja. Vendarle pa bi lahko prišlo do občasnega povišanja okužb z novim koronavirusom in smrti, ko imunost oslabi, kar bi lahko zahtevalo občasne poživitvene odmerke za bolj ranljive skupine ljudi, je še opozoril prvi mož WHO na novinarski konferenci na sedežu te organizacije v Ženevi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija