NAPETOST NA BLIŽNJEM VZHODU SE STOPNJUJE: Maščevanje Ameriki obljubile tudi proiranske skupine v Iraku

Svet

Vodja proiranske milice v Iraku Kais al Hazali je danes posvaril, da je prišel čas za iraški odgovor na ameriški napad, v katerem je bil poleg Kasema Solejmanija ubit tudi namestnik poveljnika Abuja Mahdija al Muhandis. "Ta odgovor ne bo nič manjši od iranskega odgovora. To je obljuba," je zagrozil Hazali.

Iranu se je za napad zahvalila tudi ena od frakcij znotraj milice Harakat al Nujaba (HHN), ki je prav tako posvarila pred bližnjim maščevanjem Iračanov. Že v torek so iz HHN sporočili, da so se proiranske skupine v državi poenotile v odgovoru na aktivnosti ZDA.

Iran je pred napadi na oporišči opozoril Irak

Irak je sporočil, da jih je Iran še pred napadom na vojaški oporišči Al Asad in v Erbilu obvestil, da bo izvedel napad na ameriške vojake v državi. Iz urada iraškega premierja Adela Abdela Mahdija so sporočili, da so od Irana prejeli "uradno ustno obvestilo, da so oziroma da bodo kmalu začeli odgovor na umor Kasema Solejmanija". Niso pa jih seznanili, kje bodo izvedli napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obenem pa so z njimi v stik stopile ZDA, ko so iranske balistične rakete padale na oporišče Al Asad na zahodu Iraka in v Erbilu na severu. Dodali so, da so takoj opozorili iraške poveljnike, da bi sprejeli potrebne ukrepe ter da med iraškimi silami v napadih ni bilo žrtev.

"Irak zavrača kršitve svoje suverenosti in napade na svojem ozemlju," so še dodali, ne da bi izrecno obsodili iranski napad. Premier Mahdi se pogovarja z domačimi in tujimi partnerji, da bi preprečil vojno, so sporočili.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je pred tem že dejal, da se je pogovarjal s premierjem avtonomne kurdske regije Kurdistan na severu Iraka Masrurjem Barzanijem, ni pa jasno, ali je imel stike z Mahdijem.

MZZ po iranskem napadu na vojaške baze v Iraku poziva k zadržanosti

Slovenija obsoja davišnji iranski raketni napad na vojaška oporišča v Iraku, je sporočilo zunanje ministrstvo (MZZ), ki pozorno spremlja razmere v Iraku in Iranu. Kot je poudarilo ministrstvo, sta varnost in zaščita koalicijskih vojakov in civilnega osebja prednostni nalogi. Zato se je Slovenija zaradi poslabšanja varnostnih razmer v sodelovanju z zavezniki odločila za premestitev vojakov Slovenske vojske iz Iraka, so pojasnili.

Ob tem so slovenske državljane v Iranu pozvali k previdnosti in jim predlagali, naj pozorno spremljajo tamkajšnja sredstva javnega obveščanja. Po podatkih slovenskega veleposlaništva v Teheranu sta v Iranu trenutno prijavljena dva slovenska državljana. Za Irak nimajo podatkov o tam prijavljenih slovenskih državljanih. Prav tako MZZ nima podatkov o številu slovenskih turistov v teh državah.

Z ministrstva so še sporočili, da se bo vodja slovenske diplomacije Miro Cerar v petek v Bruslju udeležil izrednega zasedanja zunanjih ministrov EU, namenjenega razpravi o nadaljnjih korakih EU pri umirjanju razmer v regiji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  08 .01. 2020 ob  18: 06
Ven iz NATO !!!!!! Cmerar pa naj raje doma menjava plenice