NAPETO NA LADJI OPEN ARMS, MIGRANTI SKAČEJO V MORJE: "Salviniju je mar le za lastni predvolilni boj" (VIDEO)

Svet

S humanitarne ladje Open Arms z okoli sto migranti, ki želi pristati na italijanskem otoku Lampedusa, je danes skušalo znova pobegniti več migrantov. Najmanj 17 jih je skočilo z ladje v morje in skušalo preplavati okoli 700 metrov do Lampeduse. A italijanska obalna straža jih je prestregla in vrnila na ladjo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Z ladje, ki že skoraj tri tedne čaka na pristanek na Lampedusi, že nekaj dni opozarjajo na nevzdržne razmere med migranti, ki so že zelo nemirni. Kapitan je opozoril, da že težko vzdržujejo mir na krovu.

Najprej se je v morje vrgel eden od migrantov, v naslednjih urah pa še drugi. Vse so iz morja pobrala plovila italijanske obalne straže, še preden so dosegli obalo.

Eden od migrantov se je uprl vrnitvi na ladjo Open Arms. Zaradi neprimernega vedenja so ga zato odpeljali na Lampeduso. Ostale so vrnili na ladjo, a so znova poskakali v morje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Podoben podvig je že v nedeljo poskušala četverica migrantov, a so jih prav tako prestregli in vrnili na ladjo.

Na ladji Open Arms, ki zaradi odloka italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija ne more vpluti v Lampeduso, naj bi bilo po zadnjih podatkih 98 migrantov. V ponedeljek zvečer so jih iz zdravstvenih razlogov izkrcali še devet.

Tamkajšnji državni tožilec Luigi Patronaggio je opozoril, da je na ladji "eksplozivna situacija". Zavzel se je, da se zagotovi varnost vseh ljudi na ladji.

Tudi župan Lampeduse Salvatore Martello, ki je v ponedeljek zvečer celo obiskal ladjo, je izrazil zaskrbljenost. "Ljudje na ladji so obupani. Mnogi so bili v zaporih v Libiji deležni mučenja," je dejal. Župan Palerma Leoluca Orlando pa je ladjo Open Arms označil celo za "plavajoče koncentracijsko taborišče".

V nedeljo je Španija ladji ponudila svoja pristanišča, a je organizacija Open Arms, ki upravlja z ladjo, opozorila, da bi bila plovba v najmanj 1000 kilometrov oddaljena španska pristanišča predolga in da bi morda bilo bolje, če bi migrante v Španijo prepeljali z letalom.

A kljub temu, da je več evropskih držav izrazilo pripravljenost, da sprejmejo migrante, jim Salvini ne dovoli izkrcanja na italijanskih tleh.

Španska obrambna ministrica Margarita Robles je danes napovedala, da bodo poskušali doseči rešitev za nastalo situacijo. Na Lampeduso bodo danes poslali špansko vojaško ladjo Audaz, na katero bodo premestili migrante in jih nato odpeljali v Španijo. Do Lampeduse naj bi ladja potrebovala tri dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Španska ministrica je opozorila še, da ob takšni humanitarni krizi na krovu ladje ne bi smel nihče gledati stran. Salvinija je tudi obtožila, da mu ni mar za človeška življenja, ampak le za lastni predvolilni boj, še poroča APA.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  20 .08. 2019 ob  16: 02
Samo izsiljujejo.V treh tednih bi prišli do španije če bi veslali. Salvini ima jajca.