NAPADALEC PO TERORISTIČNEM NAPADU PODARIL DENAR: Organizacija, ki pomaga žrtvam, zavrnila donacijo

Svet

Organizacija, ki podpira žrtve terorističnega napada na mošeji v novozelandskem Christchurchu, je zavrnila donacijo vodje avstrijskega skrajno desnega nacionalističnega identitarnega gibanja (IBÖ) Martina Sellnerja, ki ji je hotel podariti polovico denarja, ki ga je gibanje dobilo od napadalca Brentona Tarranta.

Sellner je novozelandskemu mediju Newshub povedal, da so od Tarranta prejeli 1500 evrov in ko je ugotovil, za koga gre, je polovico denarja nakazal organizaciji, ki podpira žrtve napada v Christchurchu, polovico pa za razvojni projekt sirskega mesta, katerega namen je, da bi prebivalci ostali v mestu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Organizacija je za lokalni medij potrdila nakazilo denarja in napovedala, da ga bo vrnila, saj se jim ne zdi primerno, da bi ga sprejeli. Če ga donator ne bo želel sprejeti, pa ga bodo podarili ustrezni protirasistični dobrodelni organizaciji. Avstrijski mediji so poročali, da sta si Sellner in Tarrant izmenjala več elektronskih pisem, zadnje julija lani, kar dokazuje, da so bili njuni stiki "dlje trajajoči in intenzivnejši", kot so prvotno domnevali. Sellner, čigar IBÖ je znana po protimigrantskih stališčih, je trdil, da si je s Tarrantom dopisoval samo enkrat, ko se mu je zahvalil za omenjeno donacijo, ki jo je IBÖ prejel januarja lani.

Avstralec Tarrant je 15. marca izvedel napad na dve mošeji v Christchurchu, v katerem je ubil 51 muslimanov. Minuli mesec se je izrekel, da ni kriv za 51 umorov in 40 poskusov umorov, čeprav je svoj morilski pohod snemal. Sojenje se bo začelo maja prihodnje leto. Sellnerjevo stanovanje na Dunaju je v okviru preiskave napada na mošeji preiskal tudi avstrijski urad za zaščito ustave in boj proti terorizmu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija