NAPADALEC IZ STRASBOURGA MRTEV: Oglasila se je Islamska država

Kronika

Francoska policija je izsledila in usmrtila napadalca iz Strasbourga Cherifa Chekatta, je po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdil francoski notranji minister Christophe Castaner. Našli so ga v strasbourški četrti Neudorf, nato pa je prišlo do streljanja.

Chekatta je v Strasbourgu in okolici, tudi v nemškem mestu Kehl na drugi strani Rena, iskalo več kot 700 pripadnikov francoskih varnostnih sil. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP so ga okrepljene policijske sile izsledile v strasbourški soseski Neudorf, kjer je živel in ki je le nekaj minut vožnje od središča mesta. Tam je 29-letnik v torek zvečer začel streljati na eni od ulic blizu priljubljenega božičnega sejma, v napadu pa so po zadnjih podatkih umrli trije ljudje, 13 pa jih je ranjenih, med njimi pet huje.

Chekatta so včeraj zvečer okoli 21. ure izsledili trije policisti specialne enote. Ko so ga želeli nagovoriti, naj se jim preda, je začel streljati nanje, ti pa so streljali nazaj in ga ubili, je po poročanju AFP povedal Castaner. Kot prispevek televizijske postaje BFMTV povzema nemška tiskovna agencija dpa, je Chekatt v domačem Neudorfu, kamor je v torek zvečer po napadu zbežal s taksijem in nato izginil, včeraj nagovoril neko žensko. Ta je opazila, da je ranjen in je zato poklicala policijo. Že popoldne je sicer v tem predelu Strasbourga potekala policijska akcija.

Na kraju napada žalujejo za žrtvami.

Ko se je novica o smrti napadalca razširila, so prebivalci soseske po pisanju AFP in italijanske tiskovne agencije ANSA spontano začeli prihajati na ulice in policiji po dveh dneh negotovosti naklonili dolg aplavz. Nekateri so vzklikali tudi "Bravo!"

Castaner je o razpletu dogodkov že obvestil francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je na vrhu EU v Bruslju, premierja Edouarda Philippa in vodjo tožilstva v Parizu Remyja Heitza, ki je na poti v Strasbourg, da potrdi identiteto usmrčenega. Castaner je obenem za petek ob 11. uri napovedal vnovično odprtje božičnega sejma v alzaški prestolnici, ki velja za enega najbolj obiskanih v Evropi.

Oglasila se je tudi Islamska država

Chekatt je bil rojen v Strasbourgu, že v zelo mladih letih pa je prvič prišel navzkriž z zakonom. Imel je bogato kartoteko s kaznivimi dejanji v Franciji, Nemčiji in Švici. Večkrat je bil v zaporu, kjer naj bi se tudi radikaliziral, zaradi česar so ga začele spremljati obveščevalne službe in mu dale oznako Fiche S, ki jo dajo osebam, za katere sumijo, da so se radikalizirale.

Džihadistična skupina Islamska država (IS) je sicer zvečer prek svoje propagandne agencije Amaq sporočila, da je bil Chekatt eden od njihovih borcev. Odzval naj bi se pozivu k napadu na državljane koalicije držav, ki se v Siriji in Iraku na različne načine borijo proti IS.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija