NAPAD SEVERNOKOREJSKIH HEKERJEV: Pfizerju so skušali ukrasti tehnologijo za izdelavo cepiva proti covidu-19

Svet

Severna Koreja je skušala od ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer ukrasti tehnologijo za izdelavo cepiva proti covidu-19 z vdorom hekerjev v njegov računalniški sistem, je po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap danes razkrila južnokorejska obveščevalna služba.

Da so severnokorejski hekerji skušali vdreti v računalniški sistem Pfizerja, da bi ukradli tehnologijo za cepivo proti covidu-19 in zdravljenje, so danes poslance v Seulu seznanili predstavniki obveščevalne službe NIS, je novinarjem po brifingu za zaprtimi vrati povedal poslanec Ha Tae-keung, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ni še jasno, ali jim je uspelo kaj ukrasti, Pfizer pa doslej poročanja medijev še ni komentiral, poroča britanski BBC.

Pfizer in nemški BioNTech, ki sta razvila cepivo proti covidu-19, sta sicer decembra lani potrdila, da so v kibernetskem napadu na Evropsko agencijo za zdravila (Ema) hekerji dostopali do dokumentov v zvezi z njunim cepivom proti covidu-19. Ema je takrat potrdila napad, a ni sporočila, kdaj je bil niti ali je bila tarča njeno delo v povezavi s covidom-19.

Severna Koreja je znana po tem, da ima več tisoč dobro izurjenih hekerjev, ki izvajajo napade na podjetja, institucije in raziskovalce v Južni Koreji in drugod.

Oblasti v zaprti komunistični Severni Koreji sicer niso poročale še o nobenem primeru okužbe z novim koronavirusom, režim pa je državne meje zaprl januarja lani, ko so iz Kitajske poročali o pojavu novega virusa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija