NAPAČNO SPOROČILO IZ BRUSLJA? AstraZeneca se bo vendarle udeležila sestanka s predstavniki EU

Svet

Farmacevtsko podjetje AstraZeneca se bo vendarle udeležilo drevišnjega sestanka s predstavniki EU glede napovedanih zamud pri dobavi cepiva proti covidu-19. Najprej je iz Bruslja sicer prišlo sporočilo, da so predstavniki podjetja udeležbo odpovedali, a je podjetje to kasneje zanikalo.

"Potrdimo lahko, da nismo odpovedali udeležbe, pozneje danes se bomo udeležili sestanka s predstavniki EU," je tiskovna predstavnica podjetja sporočila v izjavi, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije.

Sestanek predstavnikov AstraZenece in EU je v okviru usmerjevalnega odbora za strategijo cepljenje predviden ob 18.30. Predstavniki komisije in držav članic so se v okviru odbora s predstavniki britansko-švedskega podjetja dvakrat sešli že v ponedeljek.

Strani poskušata rešiti spor, ki je nastal, ko je AstraZeneca minuli konec tedna napovedala, da bo v prvem četrtletju EU dobavila manj cepiva od dogovorjenega. Kot razlog podjetje navaja težave s proizvodnimi zmogljivostmi.

Do konca marca naj bi AstraZeneca EU, s katero je podpisala pogodbo avgusta lani, glede na prvotne načrte dobavila 80 milijonov odmerkov cepiva, sedaj pa naj bi bilo tega za okrog 60 odstotkov manj. EU, ki se je morala soočiti tudi z zamudami pri dobavi cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, dosedanja pojasnila podjetja niso prepričala in je od njega zahtevala, da se drži predvidenega načrta. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  27 .01. 2021 ob  19: 17
DANES BO PRISPELA NOVA POŠILJKA CEPIVA: A z njo ne bodo cepili nikogar na novo
Slovenija
N.J.-Uredništvo/STA-Foto: Facebook/Pfizer, Unsplash-
25.01.2021 ob 08:26
V Sloveniji se danes pričakuje pošiljka z okoli 21.060 odmerki Pfizerjevega cepiva proti covidu-19. Cepiva bodo namenjena drugem odmerku tistih, ki so se pred tremi tedni že cepili.

Kaj se v resnici dogaja s cepljenjem pri nas?
25.1. smo prejeli 21.060 enot cepiva, ki naj bi bilo namenjeno izključno za cepljenje tistih, ki so na vrsti za prejem drugega odmerka (vir zgoraj).
V resnici, pa je v dveh dneh (od 25.1. do danes 27.1.) bilo z drugim odmerkom cepljenih samo 2.730 oseb, prvi odmerek pa je v teh dveh dneh prejelo 2.271 oseb.

vseved |  27 .01. 2021 ob  14: 27
Denar je sveta vladar!