NAMESTO V ŠOLO, MLADI NA ULICE: Protest za podnebno ukrepanje tudi v Kopru

Koper

Protesti mladih za podnebno ukrepanje bodo v petek potekali v več kot 1000 mestih v 89 državah, so sporočili organizatorji. Proteste - v Sloveniji bodo v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novem mestu potekali pod imenom Podnebni štrajk - je navdihnila švedska najstniška okoljska aktivistka Greta Thunberg.

"Danes zjutraj: 89 držav in 1057 krajev! Lahko do petka dosežemo 100 držav?" je na Twitterju včeraj zapisala Thunbergova.

Proteste mladi načrtujejo pred mestnimi hišami in nacionalnimi parlamenti od Avstralije do Urugvaja. Trenutno je v Nemčiji za petek načrtovanih 141 protestov, v ZDA 117, v Italiji 109, na Švedskem 95 in v Veliki Britaniji 81.

V Sloveniji se bo Podnebni štrajk v petek malo pred poldnevom začel na Kongresnem trgu v Ljubljani. Na spletnem družbenem omrežju Facebook svojo prisotnost zaenkrat napoveduje skoraj 1800 oseb.

Prav tako bo protest na mariborskem Grajskem trgu, trenutno se obeta udeležba 123 posameznikov. Shoda sta napovedana še v Kopru na Titovem trgu, kjer je udeležbo doslej napovedalo 81 oseb, ter v Novem mestu pred Planetom Tuš, kjer prihod obljublja 47 ljudi.

Thunbergova je avgusta lani začela s tedenskimi protesti pred parlamentom v Stockholmu, s katerimi je od države zahtevala ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. Njeno sporočilo se je razširilo in spodbudilo demonstracije učencev po vsem svetu. Protesti potekajo pod sloganom Petki za prihodnost.

"Zakaj bi se učili za prihodnost, ki je morda kmalu ne bo več, ko nihče ne počne nič, da bi jo rešil? In v čem je smisel, da se učimo dejstva, ko najpomembnejša dejstva naši družbi ne pomenijo nič?" navaja peticija na Facebooku.

"Stavkamo, da našim vladam sporočimo, naj naredijo svojo domačo nalogo," poudarjajo mladi, ki bodo v petek tako zapustili šolske klopi in se podali na ulice.

16-letna Thunbergova je naslovila tudi svetovne voditelje na letošnjem letnem zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, pa tudi podnebno konferenco ZN v poljskih Katovicah konec lanskega leta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  12 .03. 2019 ob  10: 09
ManofSteel | 12 .03. 2019 ob 09: 56 : Se ucijo da cez nekaj let ne bomo imeli kaj pit, jest in dihat. Eh ti man of steel si uomo di coccio altrochè.
ManofSteel |  12 .03. 2019 ob  09: 56
-11
Evo, že se učijo štrajkat, pravice vsega...samo delat ne!