NAMESTO GOSTOV V STOLPU PAJČEVINE: Zakaj je osrednja opazovalnica v Škocjanskem zatoku zaprta že več kot dve leti?

Koper

V uredništvo smo prejeli pismo bralke, ki jo je zanimalo, zakaj osrednja opazovalnica v Škocjanskem zatoku, ki so jo med pandemijo zaprli, še vedno ni odprta za obiskovalce. "Obiskovalci prihajajo od vsepovsod, tudi z busi, pa razen enega sprehoda okoli rezervata ne morejo videti oziroma doživeti nič več. Kolikor opažam, za objekt tudi nihče ne skrbi, saj so pajčevine iz notranjosti že vidne od zunaj," je zapisala.

Kdaj in zakaj so opazovalnico zaprli, ali je za obiskovalce res še vedno zaprta in kaj je razlog za to, smo preverili pri upravljalcu Naravnega rezervata Škocjanski zatok.

V odgovoru so upravljalci rezervata zapisali, da so opazovalnico sredi decembra 2020 res zaprli, razlog za zaprtje pa ni bil povezan z ukrepi v času pandemije, pač pa z varnostjo obiskovalcev.

Pri pregledu centralne opazovalnice je izvedenec namreč ugotovil, da zaradi vidnega propadanja konstruktivnih stavbnih elementov le-ta v kratkem za obiskovalce ne bi bila več varna. “Zaradi prepuščanja vod v notranjost stavbe so začeli propadati kovinski spojni elementi, posledično pa so bile ogrožene statične lastnosti objekta, zato smo sprejeli odločitev, da objekt zapremo,” so pojasnili upravljalci rezervata.

Osrednja opazovalnica.

S sanacijo stavbe so sicer že začeli. Prva faza, ki je vključevala izvedbo nove prezračevalne fasade, zamenjavo korodiranih nosilnih kovinskih konstrukcij objekta, vgradnjo novih vhodnih vrat s samozapiralnimi mehanizmi, vgradnjo novih kovinskih obrob in popravilo ter vgradnjo mehanizmov za odpiranje panoramskih oken, je bila zaključena v začetku avgusta 2022.

Zakaj je torej opazovalnica za obiskovalce še vedno zaprta, če je stavba že ustrezno sanirana?

Upravljalci rezervata pojasnjujejo, da je stavba zdaj varna, a da trenutna ureditev opazovalnice žal ne omogoča nadzora nad obiskovalci. Tovrsten nadzor bi namreč lahko omogočili le s stalno fizično prisotnostjo naravovarstvenega nadzornika, kar pa je povezano z visokomi stroški dodatnih nalog. Ker je v preteklosti prihajalo do nedovoljenih oblik obiskovanja in vandalizma v notranjih prostorih opazovalnice, v letošnjem letu načrtujejo posodobitev inštalacij, napeljave in montažo kamer za video nadzorni sistem v notranjosti objekta, ki bo omogočal, da zaposleni na recepciji spremljajo dogajanje v stolpu in ob kršitvah ali težavah tudi ustrezno ukrepajo.  

Prav tako nameravajo opazovalnico preurediti in sicer tako, da bodo v njej lahko ponudili dodatne, plačljive programe, kot so občasne fotografske in likovne razstave različnih avtorjev, ki so jih doslej imeli v Centru za obiskovalce; ta pa zaradi majhne kvadrature za tovrstne programe ni bil primeren. Za vstop v opazovalnico bo tako kmalu potrebno plačati vstopnino, vstop v naravni rezervat in v splošni del informacijskega centra pa bo za obiskovalce še naprej brezplačen.

Kdaj bodo torej stolp oziroma opazovalnico ponovno odprli za obiskovalce?

"Nameravamo jo ponovno odpreti po vzpostavitvi že omenjenega video nadzornega sistema. V bodoče pa nameravamo v skladu s programsko zasnovo in cilji naravnega rezervata, glavnino plačljivega programa, ki izhaja iz dodatne ponudbe in je bil načrtovan za postavitev v programskem delu Centra za obiskovalce, prestaviti v osrednjo opazovalnico", so zapisali v Škocjanskem zatoku.

Center za obiskovalce.

Pa obiskovalcem v času, ko je razgledna točka zaprta, v naravnem rezervatu ponujajo kakšno alternativo?

V rezervatu je možno obiskati Center za obiskovalce vključno z razgledno ploščadjo ter opazovališča vzdolž učne poti, ki so odprta po enakem urniku, kot velja za naravni rezervat. Opazovalnica se sicer odpre, a le "najavljenim skupinam v okviru vodenih ogledov v spremstvu usposobljenega vodiča s strani upravljavca območja (Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije)," so še pojasnili.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bella |  30 .05. 2023 ob  14: 19
Tako kot kup stvari v mo koper, tudi zatok kaze, da ni pravega gospodarja, ki misli 24 ur na svoje mesto, ima vizijo kako dalje.
Mesto je neprimerno manj urejeno in cisto kot pred 2-3 leti, samo stari del je vedno bolj mesto duhov, vse vec je izpraznjejih lokalov, parkirnina je samo se pika na i.
Zakaj bi se pa zupan in njegovi zaposleni sploh gnali? Drzavna sluzba, vse pocasi, v petek se konca ob 12h, placa sigurna prvega v mesecu... je... se njim za mesto. Trla baba lan, da joj prođe dan!
Dovolj je samo povedati, da se zupan vozi v sluzbo, kjer so ponovno ze desetic pred mesecem dni ukradli znak 50 in ga to sploh ne moti. Pride na krozisce pri pokopaliscu, ki je smrtno nevarno in ga tudi to ne moti.
kokodek |  30 .05. 2023 ob  12: 52
13
če bi opazovalnice in vse ostalo zgradili iz kamna, kot se za Istro spodobi, ne bi imeli nobenih problemov.....