NAM BO TO OLAJŠALO POTOVANJA? Obravnava covidnega potrdila po nujnem postopku, Janša jezen na naše poslance

Svet

Evropski parlament bo predlog Evropske komisije o digitalnem zelenem potrdilu, ki bo olajšal varno in prosto gibanje med pandemijo covida-19, obravnaval po nujnem postopku in tako omogočil njegovo sprejetje do poletja, so danes odločili evroposlanci. Trije poslanci iz Slovenije so glasovali proti temu, do česar je bil kritičen premier Janez Janša.

Uporabo nujnega postopka, ki omogoča hitrejši parlamentarni nadzor nad predlogi komisije, pri čemer pa so v celoti spoštovane pristojnosti demokratičnega nadzora, ki jih ima parlament, je podprlo 468 poslancev, 203 so bili proti, 16 pa se jih je glasovanja vzdržalo, so navedli v Evropskem parlamentu. Od evropskih poslancev iz Slovenije so za glasovali Ljudmila Novak (EPP/NSi), Franc Bogovič (EPP/SLS), Klemen Grošelj (Renew/LMŠ) ter Romana Tomc in Milan Zver (oba EPP/SDS).

Tomčeva je na Twitterju poudarila, da je potrdilo vstopnica za več svobode. "Zaradi zamud pri dobavi cepiva v EU se zna zgoditi, da bodo prebivalci EU na slabšem, ker bodo do cepiva in potrdila prišli kasneje kot ostali. Dovolj je bilo neodločnosti in kompliciranja. Ključno je hitro ukrepanje," je zapisala.

Milan Brglez (S&D/SD), ki je glasoval proti, je medtem izpostavil, da zaradi odločitve o nujnem postopku ne bo potrdilo nič prej zaživelo v praksi. "Le večina poslank in poslancev v Evropskem parlamentu se je odrekla temu, da zaščiti zasebnost in varnost ljudi. Škoda," je poudaril.

Da je treba uredbo izboljšati, da ne bo diskriminirala ali bila v nasprotju s temeljnimi svoboščinami in pravicami ljudi, je ob tem poudarila Irena Joveva (Renew/LMŠ), ki je prav tako glasovala proti. Tako se je odločila, ker se zavzema za skrajšani oziroma pospešeni postopek. Tudi ta bi namreč lahko po njenih besedah omogočil odobritev predloga uredbe do poletja.

Proti nujnemu postopku je prav tako glasovala Tanja Fajon (S&D/SD), ki se je na Twitterju zavzela za odprto razpravo o uredbi komisije s predstavitvijo vseh pomembnih informacij. Dodala je, da prejema številna in upravičena opozorila ljudi.

Na njen tvit se je odzval premier Janez Janša, ki je zapisal, da predstavniki stranke SD "nagajajo in rušijo, kjer le morejo, žal". "Regulacijo potrebujemo čim prej, sicer se kljub pričakovani boljši epidemiološki situaciji konec pomladi še mesece ne bomo mogli enakopravno gibati po EU. Negativni učinki na naš turizem pa bodo po nepotrebnem še večji," je izpostavil.

V sredini razpravi na plenarnem zasedanju se je sicer velika večina evroposlancev zavzela za hitro uvedbo digitalnega zelenega potrdila. Več jih je izpostavilo tudi potrebo po strogih ukrepih za zaščito osebnih in zdravstvenih podatkov.

"Zeleno digitalno potrdilo potrebujemo, da ponovno vzpostavimo zaupanje v schengensko območje in hkrati nadaljujemo boj proti pandemiji covida-19. Potrdilo ne sme biti pogoj za prosto gibanje, saj je to temeljna pravica v Evropski uniji, in ne sme povzročiti diskriminacije posameznikov, ki ga nimajo. Podatki o državljanih morajo biti zaščiteni in v potrdilo morajo biti vključeni le nujni podatki," je po glasovanju povedal predsednik parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Juan Fernando Lopez Aguilar.

Na naslednjem plenarnem zasedanju, ki bo konec aprila, bo Evropski parlament sprejel mandat za pogajanja s Svetom EU, ki lahko vključuje spremembe predloga komisije. Izid pogajanj bosta morala potrditi tako parlament kot svet.

Evropska komisija je pretekli teden predlagala zakonodajo za uvedbo covidnega potrdila, ki naj bi državljanom EU olajšalo potovanja to poletje. T. i. digitalno zeleno potrdilo bo dokaz, da se je oseba cepila proti covidu-19, da ima negativen izid testa ali da je prebolela covid. Potrdilo bo brezplačno, na voljo bo v digitalni ali papirnati obliki.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija